6 činjenica o menstruaciji

Članak (15.09.2010.)

6 činjenica o menstruaciji

Provjerite svoje znanje o mjesečnici.

 • Podijeli na:

Jesu li grčevi normalni popratni dio mjesečnice? Koliko dugo bi trebao trajati ciklus? Je li obilno krvarenje opasno? Provjerite svoje znanje!

Psssst... PMS

Za mnoge je žene od menstrualnih grčeva ili gnjavaže oko uložaka puno gori predmenstrualni sindrom. Široka lepeza emocionalnih i tjelesnih promjena s kojima se bore svaki mjesec uključuje glavobolje, umor, nadutost, akne, osjetljivost grudi, glad za određenom hranom i nagle promjene raspoloženja.

Baš kao što se razlikuju u svemu, tako simptomi PMS-a variraju od žene do žene. Ako su vaši izrazito jaki ili ometaju svakodnevne aktivnosti, savjetujte se s ginekologom koji vam može pomoći ublažiti ih.

Ciklus

Trajanje ciklusa (razdoblje između dviju mjesečnica) drugačije je za svaku ženu. Ciklus se računa od prvog dana menstruacije, pa sve do prvog dana sljedeće mjesečnice. Prosječni ciklus traje 28 dana, no nije neuobičajeno ako traje 26 ili pak 34 dana. Stručnjaci ističu kako samo deset posto žena ima idealni ciklus od 28 dana. Jednako tako, ciklus ne mora uvijek trajati isto. Ponekad se jave odstupanja, pa se ritam vrati u prvobitno stanje. Vrijeme mjesečnice ovisi o vremenu ovulacije. Ako ne ovulirate redovito svaki mjesec, tada nećete imati pravilni ciklus ili ako ne uzimate oralnu kontracepciju kojima možete regulirati ciklus.

Grčevi

Grčevi nisu čudna stvar za vrijeme mjesečnice. Oni se javljaju jer tijelo otpušta razne hormone, uključujući prostaglandin zbog kojeg se maternica stišće. Grčevi obično traju dan-dva, međutim ako su nepodnošljivi tada se radi o dismenoreji, a procjenjuje se kako se do 60 posto žena susreće s ovim problemom.

Uzimanje analgetika može trenutno poboljšati situaciju i ublažiti bol, međutim, oni neće djelovati na pravi uzrok i bolne će se mjesečnice ponavljati. Rezultati sugeriraju korištenje oralne kontracepcije, a stručnjaci savjetuju preparate sa snažnijom gestagenskom komponentom.

Obilno krvarenje

Neke se žene znaju iznenaditi količinom krvi koju izgube za vrijeme mjesečnice. Menstruacija traje tri do sedam dana, tijekom kojeg se razdoblja izgubi oko 65 mililitara krvi. Sama količina je nešto manja prvi dan, pojačava se drugi, te se svakim daljnjim danom smanjuje.

Ukoliko koristite više od deset tampona dnevno ili se uložak u potpunosti natopi svakih sat vremena, tada se obratite ginekologu. Jednako tako, mjesečnica ne bi trebala trajati više od sedam dana. Obilna menstruacija ili ona koja traje dulje od tjedan dana zove se menoragija, a ona je specifična za između 15 i 20 posto žena.

Boja

Boja menstruacijske krvi i tekućine varira od crvene, do tamno crvene, smeđe i smeđo-crne kako krvarenje slabi. Ova promjena ne označava nikakve probleme ili komplikacije: riječ je o krvi koja nije brzo napustila tijelo.

Proljev

Iako je mnogim ženama neugodno razgovarati o probavnim smetnjama i mjesečnici, one su uobičajene i obično idu ruku pod ruku. Zbog spomenute kemikalije prostaglandin javljaju se menstrualni grčevi, no jednako tako se i stišću mišići crijeva. Ovo je uzrok mekanije stolice, proljeva ili boli u trbuhu za vrijeme menstruacije.


Kada se obratiti liječniku?

 • Kada ciklus traje dulje od 35 dana.
 • Kada mjesečnica traje dulje od sedam dana.
 • Ako ste seksualno aktivni a niste dobili mjesečnicu.
 • Ako vam se razdoblje ciklus neprestano mijenja. Možda je posrijedi hormonalni problem.
 • Ako je mjesečnica preobilna možete postati anemični, što pak vodi umoru i općoj slabosti.
 • Ako su menstrualni grčevi neizdrživi i traju dulje od par dana.

K. Horvat

Komentari (6)

Pogledaj na forumu
 1. Član nije online Josipa21

  Komentar #1 Poslano 31.10.2010.

  za vrijeme mjesečnice dali smije doci do seksualnog odnosa...

 2. Član nije online jelena93

  Komentar #2 Poslano 12.12.2010.

  mozes ako ti se ne gadi, ali mozes i zatrudniti.. koliko ja znam.. a owaj.. jel' wam se ikad dogodilo da wam je trajala 1 dan?

 3. Član nije online marija'018

  Komentar #3 Poslano 31.05.2011.

  hmm nezz kak da zapocnem pitanje za vrijeme mjesecnice prvi dan je jako obilan i i bio je veliki ugrusak sta je tojako sam zabrinuta nezz jel da idem doktoru ili da cekam da menstruacija stane pa da dojde nova pa da vidim rn

 4. Član nije online giana

  Komentar #4 Poslano 01.06.2011.

  takodjer i meni je prvi dan obilan ali i drugi i prati ih dosta jaki bolovi i bila sam kod doktora i kod ginekologa na sto su oni samo rekli da pijem tablete protiv bolova da nema veze sto je menstruacija obilna.da to ovisi o organizmu ali bolovi sam cula kao da sto si stariji sve vise boli...kako koga...kod mene je takva pojava..sto sam starija sve ih manje mogu podnosit...i to me nervira...<_<

 5. Član nije online 012345678910

  Komentar #5 Poslano 01.10.2012.

  Imam jedan problem i ne znam sta je..Imam menstruaciju vec 10 dana,nije obilna ali me zabrinjava.Sta nije u redu?

 6. Član nije online Anastazija123

  Komentar #6 Poslano 01.06.2013.

  Ja sam načula od dosta ginekologa da ako žene žele da ih manje boli mjesečnica da par dana prije mjesečnice piju Brufen 600. Dokaz da uspijeva je moja sestra koja uporno ima problema s bolnim mjesečnicama i koja je milijun puta završavala na hitnoj zbog toga. Ona je rekla otkad pije Brufen prije mjesečnice da dan kad treba dobiti, da je uopće ni ne osjeti :) Eto nadam se da sam nekom pomogla ako ima problema s bolnim mjesečnicama. :)

Uključite se u raspravu! Komentiranje je moguće kada .
Nemate korisnički račun? Registrirajte se.

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Anketa

Recite nam…

Koji su vam članci na portalu ordinacija.hr najzanimljiviji?