Zdravlje

Zdravlje

Šafran može spriječiti sljepoću!

Istraživanje je pokazalo kako šafran, koji juhe, paprikaše i rižu boji u karakterističnu žutu boju, pomaže očuvati vid.

Rezultati stručnjaka Sveučilišta u Sydneyju je
pokazalo kako ovaj začin umanjuje djelovanje makularne degeneracije oka
povezane sa starenjem, koja je najčešći uzrok sljepoće starijih.

Istraživanje u Italiji, gdje se šafran naširoko
kultivira, uključilo je 25 umirovljenike sa senilnom makularnom degeneracijom
oka koji su uzimali pilulu sa šafranom kroz razdoblje od tri mjeseca. Sljedeća
su tri mjeseca uzimali placebo. Druga je skupina također uzimala obje vrste
pilula ali obrnutim redoslijedom.

“Svi su bolesnici doživjeli poboljšanje vida
dok su uzimali pilulu sa šafranom, no kada su ju prestali uzimati, učinak je
brzo nestao”, komentirala je profesorica Silvia Bisti sa Sveučilišta u
Sydneyju.

Kemijsko djelovanje šafrana je prilično složeno.
Poznat je po svojim antioksidacijskim karakteristikama, ali nitko do sada nije
istražio njegove učinke na vid.

Voditeljica istraživanja Bisti vjeruje kako šafran
utječe na količinu masnoće uskladištene u oku, zbog čega su stanice
“otpornije i čvršće”.

Ovaj se začin koristi u tradicionalnoj medicini za
kancerogene tumore i depresiju jer njegova svojstva podupiru protok kisika i
sprječavaju staničnu smrt.

Sljedeći korak istraživača jest ustanoviti idealnu
dozu.

Karakterističnog okusa, “kralj začina” šafran se
upotrebljava kao dodatak juhama, riži, ribljim paprikašima, juhama od povrća
ili jelima na bazi morskih plodova. Također je poznat kao najskuplji začin na
svijetu jer ima kratku sezonu cvata (samo tri tjedna u godini), a sam proces
proizvodnje začina je mukotrpan.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo