Pedijatri podupiru obrezivanje dječaka

Članak (29.08.2012.)

Pedijatri podupiru obrezivanje dječaka

Zdravstvene dobiti premašuju rizike operacije.

 • Podijeli na:

Uklanjanje prepucija penisa ima mnoge zdravstvene dobrobiti, a stručnjaci Američke akademije pedijatrije (AAP) smatraju kako one daleko premašuju moguće rizike koje sa sobom povlači ova operacija.

Iako nije izdala univerzalnu preporuku za obrezivanje dječaka, Američka akademija pedijatrije objavila je nove smjernice prema kojima se pozdravlja ova praksa, navodeći nekoliko istraživanja koja su potvrdila zdravstvene dobrobiti obrezivanja, pogotovo onih koje se odnose na sprječavanje prijenosa spolnih bolesti.

Naime, tvrde kako uklanjanje prepucija penisa može smanjiti rizik od urinarnih infekcija, raka penisa, ali i spolno prenosivih bolesti poput HIV-a i HPV-a.

Obrezivanje sprječava ozljede penisa tijekom seksa

"Ne postoji ta količina ili kvaliteta podataka koja će pojedincima koji su odlučili da je obrezivanje loše promijeniti mišljenje. Uvijek je moguće pronaći potencijalne mane u bilo kojoj studiji. Izvješće Američke akademije pedijatrije pruža kritički osvrt svih istraživanja koja su do sada napravljena. Očigledno je da postoje mnoge visokokvalitetne studije koje pokazuju da obrezivanje ima moguće zdravstvene dobrobiti“, objasnio je Douglas Diekema, specijalist pedijatrijske bioetike u Dječjem istraživačkom institutu u Seattleu, koji je ujedno jedan od istraživača u AAP.

Ako se bojite da bi obrezivanje moglo ostaviti negativan utjecaj na budući spolni život, vrijeme je da te bojazni ostavite iza sebe. Naime, ono neće naštetiti seksualne funkcije i umanjiti zadovoljstvo u krevetu. Osim što je muško obrezivanje raširena metoda usporavanja širenja zaraze HIV-om u mnogim afričkim zemljama, ono se može primijeniti i kao uspješno sredstvo zaštite od raka vrata maternice.

K. Horvat

Komentari (2)

Pogledaj na forumu
 1. Član nije online asteriks

  Komentar #1 Poslano 18.09.2014.

  Zašto sam ja postao zagovornik obrezivanja, pa iz osobnog iskustva.

  U djetinjstvu do moje desete godine imao sam problema sa kožicom koja nije mogla preći preko glavića.Dakle fimoza .Vodili me kod doktora pa i specijalista,sjećam se sa osam godina,koji nisu nista poduzeli već nam dali savjet da vjezbam u kadi i da će se to samo od sebe rješiti.Roditelji su moji odbijali svaku pomisao na operaciju,jer to rade samo židovi i muslimani .Kad sam napokon uspio sa deset godina prevući počeo je pubertet .Rastao sam , ali je sa 13.bilo očito da se u erekciji kožica zaglavljuje iza glavića i počinje napuhavati.Tada sam već sam brinuo o higijeni a roditelji su me samo neki puta pitali da li ide i da li je sve u redu.Vjezbanjem se vremenom kožica razvukla ali je ostao jedan prsten koji se nije mogao raširiti.Masturbaciom je pucao više puta i zacijelio, ali opet iza glavića stvarao parafimozu i nelagodu .Živio sam tako jer je to bio nacin živjeti sa kožicom a znao sam da nešto ne štima.Sa 17. sam zbog kandide na glaviću(posle antibiotika) bio kod doktorice dermatovenerologa i pitao za savjet u vezi kožice.Ona je rekla da je u biti sve sa spolovilom fiziološki u redu,a da ako ja nešto osjećam da nije da sam mozda umislio.Sa tim umišljenim problemom sam ja došao do dvadesete,bez seksualnog iskustva iz straha da će nesto tamo pući na najosjetljivijem mjestu. Tad sam skužio da se doktori djele na veliku većinu koja je protiv uklanjanja kožice na penisu sem u teškim stupnjima fimoze.Ali stigao je internet pa sam se informirao o svemu.Tu se dalo vidjeti da je odista puno mladih koji imaju isti problem kao ja i u koji ga vode još iz dječačke dobi.U privatnim lječničkim ordinacijama je iznimno visok broj zahtjeva mladih da se obrežu nakon punoljetstva. I meni je bilo jasno da je to rješenje za mene. Sa 24.sam sa privatnim urologom izabrao najbolji način za operaciju,skupio hrabrost i skinuo kožicu.Osjećaj oslobađanja od tereta,stega,nelagode tjelesne i psihičke je ogroman.Tako mala stvar u Životu muškarca a da toliko znaači nisam mogao vjerovati.Danas nakon 12.godina mogu sve samo pozitivno o osobnom doživljaju života bez kožice.rnrnZašto sam ja morao doktorirati na ovu temu?Da bi rješio moj problem koji je bio skrivan,kao i kod sigurno polovice muškaraca.Skrivan zbog glupih predrasuda o drugoj vjeri ili drugačijem ,a u kom stoljeću mi živimo.Sigurno bi mi bilo lakše da nisam ni saznao šta je obrezivanje, nego da su me čim sam još u predškolskoj dobi pokazao da mi je fimoza izražena ,dali na operaciju cirkumcizije.Minornu operaciju koja se jedva to moze i nazvati.Više estetska intervencija iz osobnog iskustva.Ali sa tolikim prednostima da ih sve mogu znati samo obrezani muškarci,koji se još sjećaju kožice.

 2. Član nije online vexzg

  Komentar #2 Poslano prije 23 dana

  Uz malo truda i upornosti, postepeno se fimoza može vježbanjem riješiti. Malo po malo ju proširiti svaki dan dva, i s vremenom će se proširiti dovoljno za normalno presvlačenje. Govorim iz vlastitog iskustva. Ako ne vjerujete, pogledajte samo ljude koji si u ušne resice umeću kolute i po 5cm u promjeru, na mjesto gdje je nekad bila rupica od 0.5mm. Ili si odrežite dio penisa, koji vam neće narasti natrag.

Uključite se u raspravu! Komentiranje je moguće kada .
Nemate korisnički račun? Registrirajte se.

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Anketa

Recite nam…

Počinjete li štititi svoju kožu od sunca?