Zdravlje

Zdravlje

Vitaminom C zaustavite rak, srčane bolesti i dijabetes

Vitamin C je izrazito važan nutrijent u našem organizmu. Povezuje se s liječenjem svih bolesti, od dijabetesa, prehlade do raka. Većina životinjskih vrsta sposobna je sama proizvoditi ga, no ne i ljudi. Mi ga moramo konzumirati iz namirnica ili dodataka prehrani.

Vitamin C
utječe na stvaranje kolagena, koji se nalazi u kostima i ligamentima, krvnim
žilama i tetivama. Također stvara neurotransmitere koji utječu na funkcije
mozga i naše raspoloženje. Pomaže stvaranje vitamina E, štiti od slobodnih
radikala i poboljšava apsorpciju željeza.

Prehlada

Kada
kažete vitamin C, prvo na što pomislite jest prehlada. Njegova se konzumacija
preporučuje za osnaživanje imuniteta, kako bi se što lakše oduprijeti gripi ili
prehladi. Često se okrećemo ovom glavnom vitaminu tek kada se razbolimo, no
liječnici nas uvjeravaju kako na taj način nećemo utjecati na razvoj bolesti. U
organizam moramo ulagati prije nego li bolest nastupi.

Rak

Američki Nacionalni institut za zdravlje napominje kako vitamin C ne sprječava rak, nego
njegova konzumacija putem injekcija smanjuje rast tumora za čak 53 posto. Vrste
raka koje su posebno pogođene vitaminom C su rak usta, grla, glasnica, trbuha,
debelog crijeva i pluća.

Istraživanje
koje je obuhvatilo 870 muškaraca kroz razdoblje od 25 godina pokazalo je kako
83 miligrama vitamina C dnevno smanjuje rak pluća 64 posto.

Srčane bolesti

Bolesti
krvožilnog sustava su se smanjile za 42 posto kod muškaraca koji su uzimali 50
miligrama vitamina C dnevno. Međutim, žene nisu prošle toliko dobro, njihova se
stopa bolesti smanjila za 25 posto.

Moždani udar

Japanski
istraživači koji su pregledali 2,000 ispitanika, ustanovili su 54 posto manji
rizik od moždanog udara kod osoba koje jedu voće i povrće šest do sedam dana u tjednu. Osobe koje su jele povrće manje od dva puta tjedno izložile su se većem
riziku.

Dijabetes

Engleski
su se stručnjaci fokusirali na povezanost između vitamina C i dijabetesa.
Pregledali su povijest bolesti mnogih pacijenata i ustanovili kako oni koji
konzumiraju visoke količine vitamina C imaju 22 posto niže šanse za dobivanje
dijabetesa.

Vitamin C je u velikim količinama sadržan u agrumima,
peršinu, paprici, papaji, kupusu i kiselom kupusu (sarma). Iznenađujuće, kiseli
kupus ima više vitamina C nego agrumi naranča, limun i grejp.

Ovo je pravo mjesto za negiranje urbanog mita koji kola godinama:
velike količine vitamina C neće uzrokovati ćelavost!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo