Zdravlje

Zdravlje

Konzumacija crvenog mesa povezana s povišenim rizikom nastanka raka dojke?

Konzumacija velikih količina crvenog mesa može povećati rizik od nastanka raka dojke, navode istraživanja.

Istraživanje provedeno u Americi pratilo je zdravstveno stanje 89.000 žena starosti između 24 i 43 godine. Tim stručnjaka te specijalisti sa sveučilišta Harvard iz Bostona, analizirali su režim prehrane 3.000 žena oboljelih od raka dojke.

“Veći unos crvenog mesa u ranoj mladosti mogao bi povećati rizik od nastanka raka dojke” stoji u izvještaju. Dr. Farvid s Harvarda smatra da meso može malo povećati rizik, a epidemiolog dr. Tim Key sa sveučilišta Oxford vezu između ove namirnice i raka dojke opisuje kao “slabu”, odnosno “nedovoljno jaku da bi služila kao dokaz”.

Stručnjaci napominju da nije na odmet ženama da, pored održavanje normalne tjelesne težine, povećaju fizičke aktivnosti, a crveno meso zamjene ribom ili pak bijelim mesom. Također savjetuju onima koji za obrok konzumiraju više od 90 grama crvenog mesa da tu količinu smanje na 70 grama.

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo