Simptomi: prehlada ili alergija

Članak (02.09.2010.)

Simptomi: prehlada ili alergija

Naučite ih prepoznati i ublažiti.

 • Podijeli na:

Kihanje, curenje nosa, crvene i nadražene oči, prehlada koja se može javiti tijekom cijele godine i rinitis alergijskog porijekla imaju vrlo slične simptome. Naučite ih prepoznati i ublažiti.

Rinitis alergijskog porijekla, odnosno upala gornjih dišnih puteva nastaje kao reakcija na jedan ili više alergena. Riječ je o prekomjernom odgovoru organizma na inače bezazlene tvari: pleud, dlaka životinja, neki sastojci namirnica – alergene.

Prema statistikama s tim se tegobama danas suočava otprilike 15-30 posto svjetske populacije, a među njima je više od 25 posto adolescenata i mlađih od 50 godina.

Valja razlikovati dvije vrste rinitisa, perzistirajući, koji se može javiti cijele godine uslijed djelovanja različitih alergena iz okoliša (grinja, dlake životinja, plijesni), te sezonski rinitis, koji se javlja kao reakcija na pelud i korov, najčešće uvijek u isto godišnje doba.

Dva oblika, isti simptomi

kSezonski rinitis najčešće se očituje trenutačnom i burnom reakcijom na otvorenom, tijekom šetnje parkom ili livadom, u vrtu. Može početi napadajima kihanja, 10-15 puta uzastopce, a uz kihanje se javlja pojačana sekrecija nosa, smetnje disanja i kašalj, te simptomi upale spojnice oka – crvenilo, suzenje, svrbež. U najtežim slučajevima, izostane li pravilno i pravovremeno liječenje, alergijski napadaj može završiti napadajem astme, dok izravni kontakt alergena s kožom može potaknuti burne kožne reakcije.

Perzistirajući rinitis alergijskog porijekla očituje se istim simptomima, ali njihov je intenzitet slabiji – nos je umjereno začepljen tijekom cijele godine, curenje je također slabo ili umjereno, smetnje disanja nisu posebno izražene.

Sezonski rinitis alergijskog porijekla najčešće se javlja u vrijeme cvatnje, u sezoni peludi, i to ne prije 3. ili 4. godine života. Prvi se simptomi javljaju otprilike između 6. ili 15. godine, dok se perzistirajući rinitis može javiti u svakoj životnoj dobi, u adolescenciji jednako kao i u odrasloj životnoj dobi.

Sezonski alergijski rinitis svake se godine javlja otprilike u isto doba, početkom proljeća. To ipak nije pravilo, naime sezona pojave alergijskih reakcija ovisi o klimatskim prilikama i cvatnji bilja, stoga se i tzv. peludni kalendar razlikuje od regije do regije.

Kako tumačiti simptome

U slučaju rinitisa alergijskog porijekla nos je začepljen, curenje nosa je izraženo prema naprijed (ne prema ždrijelu) a popraćeno je snažnim svrbežom. Ako je disanje kroz nos potpuno onemogućeno jer je nos začepljen, a sekret se cijedi prema ždrijelu, najčešće je riječ o sinuitisu.

Ako je riječ o banalnoj prehladi, najčešće dolazi do naizmjeničnog začepljenja najprije jedne, potom druge nosnice, a iscjedak iz nosa je gust.

Iako su simptomi tih dviju tegoba vrlo slični, važno ih je razlikovati te primjereno i pravodobno liječiti kako bi se spriječile komplikacije.

Zašto bolujemo

k

Veliki porast broja oboljelih od alergijskog rinitisa, koji se u cijelom svijetu, a posebno u razvijenim zemljama, bilježi posljednjih trideset godina, stručnjaci objašnjavaju promjenom načina života i klimatskim promjenama.

No za pojavu alergijske reakcije potrebno je istovremeno djelovanje nekoliko čimbenika, među kojima neki kao važan čimbenik ističu genetsku predispoziciju te slabljenje imunosnog sustava novih generacija. Ipak, dokazano je da najveći utjecaj imaju čimbenici iz okoliša - alergeni i nečistoće zraka.

10 savjeta

 • Smanjite šetnje po šumi, parkovima i boravak u vrtu, posebice u doba cvatnje korova
 • Ne izlazite van za vrućeg, suhog i vjetrovitog vremena, tada je najveća koncentracija peludi u zraku
 • Izbjegavajte velike razlike u temperaturi, mogu biti okidač za napadaj astme
 • Ako je moguće, između 5 i 10 ujutro ne izlazite, tada je najveća koncentracija peludi u zraku
 • Kosite li travnjak, obavezno nosite zaštitnu masku, a što je više moguće, izbjegavajte kontakt s pokošenom travom
 • Zaštitnu masku nosite i ako radite u vrtu
 • Ako ste alergični na plijesan, izbjegavajte, grabljanje lišća, sijena i sl.
 • Nakon što se vratite izvana, otuširajte se, operite kosu, promijenite odjeću
 • Kako biste se zaštitili od uboda insekata, umjesto natikača nosite zatvorene cipele, obavezno odjeću s dugim rukavima i nogavicama, ne koristite parfeme, dezodoranse, kreme i šampone intenzivnog mirisa jer privlače kukce
 • Ne ostavljajte odjeću i rublje da se suši vani jer bi se na nju mogle prihvatiti čestice peludi i ostalih alergena
 • Na putovanja obavezno ponesite sve potrebne lijekove, ponesite i dodatnu zalihu lijekova koje možda koristite samo povremeno.

Nema komentara.

Uključite se u raspravu! Komentiranje je moguće kada .
Nemate korisnički račun? Registrirajte se.

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Još na istu temu…

 • Iz kategorije: Ordinacija by Vita

  Kako se riješiti pušačkog bronhitisa

  Pojava kroničnog kašlja u pušača dokaz je da je popustila obrana u dišnom sustavu.

 • Iz kategorije: Ordinacija by Vita

  Oprez! Pelud je u zraku!

  Sezonski alergijski rinitis najčešći je oblik alergije, od njega pati svaki deseti čovjek u svijetu.

 • Iz kategorije: Ordinacija by Vita

  Mikrovalne pećnice za i protiv

  Još uvijek pomalo sumnjamo u njihovu sigurnost za zdravlje. Što trebate znati kako biste ju mogli koristiti punom parom i bez straha?

 • Iz kategorije: Preventiva

  Što sadrži cjepivo protiv gripe?

  Smatra se da je pandemijska svinjska gripa prevladala nad sezonskom gripom.

Anketa

Recite nam…

Kako se nosite s nesnosnim ljetnim vrućinama?