Mortonov neurinom: Probadajuća bol u stopalu

Članak (22.10.2009.)

Mortonov neurinom: Probadajuća bol u stopalu

Riječ je o tvorbi koja zbog stalnog pritiska nastaje na živcima koji vode do nožnih prstiju.

  • Podijeli na:

Mortonov neurinom je tumorozna tvorba u području između glavica kostiju donožja, i to između treće i četvrte ili druge i treće.

Karakterizira je iznenadna intenzivna bol pri hodu, tako da osoba ima potrebu skinuti cipelu, promasirati prednji dio stopala i tek nakon toga nastaviti hodati. Neugodni simptomi najčešće se javljaju nakon nošenja neprikladne obuće.

Trajno izlječiv

Mortonov neurinom po nazivu na neugodan način asocira na neko tumorsko oboljenje ili rijetku bolest, no sve je puno jednostavnije jer je izlječiv, i to trajno. Bolest je naziv dobila po liječniku Thomasu G. Mortonu koji ju je opisao još 1876. Češća je u žena (pogađa 2% žena), čak pet puta nego u muškaraca. Bolest je posve dobroćudna, no nezgodno je što nema nikakvih vidljivih vanjskih promjena na stopalu pa je žene često zanemaruju u nadi da će žestoka probadajuća bol proći sama. No, to se nikad ne događa već, naprotiv, bol postaje sve intenzivnija, da bi na kraju gotovo posve otežala hodanje. Žareća bol uzrokovana je kroničnim pritiskom na živac koji inervira treći i četvrti (najčešće) ili drugi i treći prst stopala.

Osjetljivi živci

nogeRiječ je o vrlo osjetljivim živcima koji prolaze između glavica metatarzalnih kostiju prema prstima stopala. Budući da je smješten između glavica metatarzalnih kostiju, ispod poprečnog intermetatarzalnog ligamenta, kod poprečno spuštenog svoda stopala intermetatarzalni ligament doslovno prignječi živac. Kronični mehanički pritisak dovodi do degeneracije živca i stvaranja neurinoma, čija veličina varira u promjeru od 2 do 10 mm.

Kroničnu iritaciju živca uzrokuje zajedničko djelovanje niza čimbenika. Kao prvo, tu su obiteljska sklonost (u čak 20% slučajeva problem "prelazi" s majke na kćer) te određene posebnosti u anatomiji kostiju stopala: krajevi metatarzalnih kostiju, odnosno glavice koje su povezane zglobovima s člancima (falangama) nožnih prstiju plosnate su i proširene pa rade pritisak na živac. Potenciranju tegoba pridonosi i nošenje uske obuće s visokom potpeticom koja narušava biomehaničku ravnotežu hoda te dodatno povećava pritisak na živac. Naime, pri nošenju visokih potpetica težina tijela premješta se prema naprijed te opterećuje prednji dio stopala, dok uske cipele tjeraju prste u neprirodan, sljubljen položaj. Živac koji je između, podražen je, te uslijed kroničnog podražaja dolazi do degeneracije živčanih niti i stvaranja tumorozne tvorbe, odnosno neurinoma.

Metode liječenja

Piše: Dr. sc. Mladen Mađarević, dr. med., specijalist ortoped, stručni suradnik Oftalmološke i ortopedske poliklinike Bilić Vision, Ksaverska c. 45, Zagreb

Metode liječenja Mortonova neurinoma razlikuju se ovisno o tome radi li se o formiranom neurinomu ili o prolaznoj iritaciji (podražaju) interdigitalnog živca. Kao prvo, tegobe se javaljaju u osoba sa spuštenim poprečnim svodom stopala pa treba propisati korištenje adekvatnih ortopedskih uložaka za rasterećenje poprečnog svoda stopala. Ako se tegobe ne smiruju, propisuju se i neke od metoda fizikalne terapije.

Ultrazvučna terapija: Riječ je o zvučnim valovima neprimjetne frekvencije koji imaju protuupalno i analgetsko djelovanje. Emitiraju se iz sonde kojom se prelazi po zahvaćenom mjestu naizmjence u smjeru kazaljke na satu i obrnuto. Valovi stvaraju vibracijski efekt koji liječi upalu bez osjećaja neugode ili boli. Za bolji učinak, stopala se mogu uroniti u posudu s vodom koja potencira vibracije. Važno je odraditi ciklus od deset tretmana (po mogućnosti svaki dan).

stopalo• Tecar terapija: Tecar je elektro-medicinski uređaj koji uravnotežuje elektromagnetska polja upaljenog dijela tijela. Metoda je bezbolna, pomaže u smanjenju otečenosti i ublažavanju upale mekog tkiva. Za postizanje željenog učinka potrebno je najmanje šest tretmana (tri tjedno).

Laserska terapija: Snopom svjetlosnih zraka prelazi se preko gornje i donje strane bolnog područja. Tretman (preporučuje ih se deset) ima anestetički i protuupalni učinak. Laserski mikroimpulsi koje pacijent osjeća kao blagu toplinu prodiru do 2 cm ispod površine kože te grijanjem ublažavaju neuropatsku bol. Najbolji u ovom slučaju je laser visoke snage (npr. neodimski yag laser).

Medikamentozna terapija (većinom analgetici i antireumatici) uglavnom nema nikakvih efekata. Tegobe se pokušava ublažiti tzv. blokadama, odnosno injekcijama, tj. aplikacijom kortizonskih preparata u kombinaciji s lokalnim anestetikom. Injekcije se ordiniraju jednom tjedno (do najviše pet puta). Ako se radi samo o iritaciji živca, ovom se terapijom tegobe uglavnom smiruju.

• Ako tegobe potraju idućih nekoliko mjeseci do godinu dana, odlučuje se za operativni zahvat, tj. uklanjanje neurinoma. Zahvat se obavlja u dnevnoj bolnici minimalno invazivno, pa nema straha od postoperativne boli i bolnih ožiljaka na donjem dijelu stopala. Radi se u lokalnoj, odnosno provodnoj anesteziji. Kirurg kroz rez dužine oko 1 cm uklanja dio živca na kojem je neurinom. Stopalo se potom povezuje zavojima koji se uklanjaju za osam do deset dana, kada se vade i šavovi. Tijekom iduća dva tjedna pacijent se ne smije oslanjati na prednji dio stopala te treba hodati oslanjajući se o tlo vanjskim i stražnjim dijelom stopala. Zahvat ponekad može imati neugodnu nuspojavu koja se očituje smanjenim senzibilitetom u dva nožna prsta između kojih je bio neurinom. Na operativni zahvat odlučuje se tek kada tegobe postanu tako intenzivne da bolesniku onemogućuju svakodnevne aktivnosti, a prethodna terapija nije dala uspjeha.

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Još na istu temu…

Anketa

Recite nam…

Kako se nosite s nesnosnim ljetnim vrućinama?