Kontracepcija: Sve o ugradnji spirale

Članak (04.03.2010.)

Kontracepcija: Sve o ugradnji spirale

Intrauterina kontracepcija najprikladnija je za žene koje su rodile barem jedanput i imaju stabilnu spolnu vezu.

  • Podijeli na:

Jedna od najsigurnijih metoda kontracepcije je intrauterina kontracepcija unutarmaterničnim uloškom poznatim kao "spirala". Tako danas u Europi unutarmaternični uložak rabi više od 15 posto žena, u SAD-u i Kanadi do 1-4 posto, u nas 2 posto, a u Kini 70 posto žena.

k"Spiralu" u svijetu danas koristi više od 90 milijuna žena. Taj unutarmaternični uložak uzrokuje dodatno stvaranje prostaglandina (malih tkivnih hormona) pa uz ometanje enzimskog djelovanja utječe na mogućnost implantacije odnosno ugnježđenja oplođenoga jajašca. Unutarmaternični ulošci uzrokuju i pseudoupalnu reakciju endometrija sluznice u maternici pa unutrašnjost maternice postaje neprijateljska kako za spermije na njihovu putu do mjesta oplodnje u jajovodu tako i za implantaciju. Smatra se da je riječ o složenu djelovanju koje obuhvaća ometanje prijenosa spermija pa neznatan broj spermija dosegne jajovod/uz ometanje oplodnje i prijenosa oplođenoga jajašca što sve zajedno ima veće značenje od ometanja implantacije.

Od čega su napravljeni ulošci

Unutarmaternični ulošci izrađeni su od polietilena (Lippesova petlja u obliku dvostrukoga slova S odatle i popularni naziv "spirala") ili se rade od polietilena s dodatkom bakra ili srebra. Bakar dodatno djeluje na sluznicu u maternici, ali djeluje i na pokretljivost spermija tijekom njihova prolaza kroz kanal vrata maternice. Dokazano je da ovakvi ulošci s bakrom sprečavaju oplodnju. Ovakvi medicinirani ulošci su zbog dodanih navoja bakrene žice učinkovitiji, pa su zato i manji što je velika prednost jer se manji uložak može lakše smjestiti u maternicu, a uzrokuje i manje nuspojava.

Žene koje imaju obilna krvarenja, bolne menstruacije ili miome kandidatkinje su za Mirenu, a ne za "običnu" spiralu.

Poseban napredak u razvoju unutarmaterničnih uložaka predstavlja uložak koji otpušta hormon levonorgestrel - hormonska "spirala" - Mirena koja osim izvanrednoga kontracepcijskoga učinka pruža i odlične nekontracepcijske učinke. Mirena ima snažan utjecaj na sluznicu u vratu maternice i maternici utječući na transport spermija. Ovaj sustav - Mirena izaziva atrofične promjene sluznice u maternici jer stanjuje sluznicu - endometrij i utječe na enzime što rezultira i stvaranjem slabijega estrogena. Uložak s levonorgestrelom - Mirena također utječe na mikroprokrvljenost sluznice u maternici i same maternice pa predstavlja i moćno sredstvo u liječenju obilnih krvarenja. Tako se nakon ugradnje Mirene količina i trajanje menstrualnog krvarenja smanjuju pa godinu dana nakon ugradnje menstruacija traje 2 dana, a jedna od pet žena više nema menstrualno krvarenje - što je prednost. Ovulacija je održana, ne postoji utjecaj na metabolizam šećera i lipida, Mirena ne utječe na krvni tlak, funkciju jetara niti na koagulacijske mehanizme. Mirena smanjuje rizik oblijevanja od raka endometrija. Mirena se mora promijeniti nakon 5 godina jer se tada iscrpi zaliha hormona. Mirena je prihvatljiva metoda za osobe konzervativnoga svjetonazora koje strahuju da bi intrauterini uložak mogao biti abortivno sredstvo zbog utjecaja na implantaciju. Za Mirenu je dokazano da nema takvo intercepcijsko djelovanje.

Tko smije, a tko ne ugrađivati spiralu

Intrauterina kontracepcija najprikladnija je za žene koje su rodile barem jedanput i imaju stabilnu spolnu vezu bez rizika da dobiju kakvu spolno prenosivu infekciju. Intrauterini uložak s levonorgestrelom osim u kontracepcijske svrhe upotrebljava se i u liječenju obilnih krvarenja, bolnih menstruacija, a i kao "opozicija" estrogenima u žena koje dobivaju hormone u promjeni. Unutarmaternični uložak ne smije se ugraditi ako postoji sumnja na trudnoću, bilo na izvanmaterničnu trudnoću, ne smije se ugraditi ženama u kojih se sumnja na zloćudne bolesti spolnih organa, ne smije se ugraditi u slučaju bilo kakve upale spolnih organa, ulošci s bakrom ne smiju se ugraditi ženama alergičnim na bakar.

kNije preporučljivo ugraditi "spiralu" ženama s kroničnom upalnom zdjeličnom bolešću, onima koje su imale izvanmaterničnu trudnoću, koje imaju prirođene anomalije maternice, mlađima od 16 godina, ženama koje mijenjaju partnere. Žene koje imaju obilna krvarenja, bolne menstruacije ili miome kandidatkinje su za Mirenu, a ne za "obični" intrauterini uložak.

Rizici i komplikacije

U oko 5 posto žena tijekom prve godine korištenja, poslije u 1-2 posto može doći do spontane ekspulzije - izbacivanja "spirale". Oko 30 posto žena imaju povećan volumen krvarenja s većom učestalošću anemija (to se ne odnosi na Mirenu). Ultrazvukom se u nekih može dokazati gubitak idealnoga položaja u unutrašnjosti maternice, a 4-14 posto žena može osjećati bol ili imati grčeve, u manje od 1/1000 postupaka stavljanja intrauterinoga uloška može doći do perforacije maternice. Trudnoća nastaje u 0.5-5 posto slučajeva (visoki postoci trudnoća, npr. u Kini, nastaju zbog korištenja manje učinkovitih uložaka). Kada trudnoća nastane uz unutarmaternični uložak, rizik spontanoga pobačaja je 3-5 puta veći nego u trudnica bez uloška pa se uložak mora ukloniti kako bi trudnoća dalje normalno napredovala. Unutarmaternični uložak sprečava ili smanjuje učestalost nastanka izvanmaternične trudnoće. Podaci pokazuju da je pojavnost izvanmaterničnih trudnoća u žena koje imaju "spiralu" za 50 posto manja u odnosu na žene koje ne koriste nikakvo kontracepcijsko sredstvo, a u korisnica Mirene učestalost onih koje koriste "spiralu" s bakrom.

Nemedicinirani ulošci čija primjena nije uzrokovala nikakve komplikacije mogu ostati u maternici onoliko dugo koliko žena treba kontracepciju.

Povezanost uporabe unutarmaterničnih uložaka i upalnih bolesti male zdjelice uočavala se i istraživala već i pri samim počecima korištenja ove kontracepcijske metode. Zna se da najviše upalnih bolesti male zdjelice nastane unutar tri tjedna od postavljanja intrauterinoga uloška i to zbog neprepoznate postojeće infekcije i/ili višestrukih spolnih veza. Ako upalna bolest male zdjelice nastane, ona je izraženija u žena koje imaju "spiralu". U žena koje nemaju upalnu bolest i imaju stalnoga partnera intrauterini uložak ne utječe na neplodnost zbog upalom oštećenih jajovoda. Preventivna uporaba antibiotika prije umatanja intrauterinoga uloška zbog svega navedenoga nema opravdanja.

Kada se postavlja intrauterini uložak

Nemedicinirani ulošci čija primjena nije uzrokovala nikakve komplikacije mogu ostati u maternici onoliko dugo koliko žena treba kontracepciju.

Intrauterini uložak može postaviti ginekolog. Najčešće se to radi krajem menstrualnoga krvarenja zbog maloga rizika spontanih ekspulzija (izbacivanja) i lakšega umetanja. Intrauterini se uložak može postaviti i odmah nakon pobačaja kada je žena i izraženo motivirana za kontracepciju, a neki rabe "spiralu" kao metodu hitne kontracepcije. Prije umetanja potrebno je učiniti ginekološki pregled s PAPA testom i bakteriološke testove vrata maternice. Nužno je učiniti i vaginalni ultrazvuk. Ako se uoči kakva upala, prvo je valja izliječiti, a tek se potom odlučiti na umetanju uloška.

Umetanje i zamjena spirale

kUmetanje se vrši na ginekološkom stolu. Dezinficira se spolovilo i rodnica, hvataljkom prihvati prednja usna vrata maternice, a potom se sondira tj. mjeri maternica. Slijedi umetanje uloška koje u velike većine žena nije bolno. Ako je potrebno proširiti vrat maternice kako bi se intrauterini uložak umetnuo do 10 posto žena daje se lokalna anestezija. Umetanje je otežano uglavnom u žena koje nisu rađale. Mirena otpušta hormon 5 godina i nakon toga se zamjenjuje novom. Drugi tj. nemedicinirani ulošci čija primjena nije uzrokovala nikakve komplikacije mogu ostati u maternici onoliko dugo koliko žena treba kontracepciju. Ulošci se u žena u promjeni odstranjuju 6-12 mjeseci nakon posljednje menstruacije. Sposobnost zanošenja nakon odstranjivanja intrauterinoga uloška nije smanjena pa normalno zanese više od 94 posto žena koje to žele.

Dobro je znati

Cijene spirale i cijene umetanja razlikuju se. Cijena Mirene je u ljekarni oko 1200 Kn. Umetanje uloška stoji od 400-600 Kn.


Piše: dr. Jasenka Grujić Koračin, spec. za ženske bolesti i porodništvo

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Još na istu temu…

Anketa

Recite nam…

Kako se nosite s nesnosnim ljetnim vrućinama?