Endometrioza – tiha ženska patnja

Članak (30.09.2010.)

Endometrioza – tiha ženska patnja

Bolne ili jako obilne menstruacije, bol pri spolnom odnosu i moguća neplodnost simptomi su i posljedice bolesti od koje pate milijuni žena.

  • Podijeli na:

Mnoge žene se tijekom svog plodnog životnog razdoblja žale na neugodne probleme poput bolova u donjem dijelu trbuha za vrijeme menstrualnog krvarenja ili spolnih odnosa ili su pak iz prividno neobjašnjivih razloga neplodne. Uzrok tih probema može biti i endometrioza – stanje od kojeg u svijetu pate milijuni žena reproduktivne dobi.

Riječ je o stanju uzrokovanom prisustvom sluznice endometrija na pogrešnim mjestima, umjesto na mjestu gdje bi se normalno trebala nalaziti. Čvorići endometrija često se tako nalaze u jajnicima, jajovodima, na unutrašnjim stijenkama zdjelice koja zapravo predstavlja najdonji dio trbušne šupljine. Osim toga, tijekom kirurških zahvata moguće je pronaći žarišta endometrioze i na stijenkama mjehura, crijeva i slijepog crijeva. Endometriotični čvorići mogu biti prisutni i na stijenkama vagine, pa čak i u plućima i mozgu. Ti čvorići su vrlo osjetljivi na hormonske promjene do kojih dolazi tijekom svakog menstrualnog ciklusa. Oni se stoga iz mjeseca u mjesec razvijaju i rastu te potom odljuštuju i krvare, no za razliku od endometrijskog tkiva iz maternice, ne mogu izaći iz tijela.

Stoga izlivena krv i fragmenti odljuštenog endometrija uzrokuju upalne pojave potičući stvaranje ožiljaka i cista.

Od bolova do neplodnosti

Bolne ili jako obilne menstruacije, bol pri spolnom odnosu i moguća neplodnost simptomi su i posljedice bolesti od koje pate milijuni žena diljem svijeta

Endometriotične promjene reagiraju na isti hormonski podražaj kojem je, u normalnim okolnostima podložan samo endometrij. Stoga svaki mjesec one rastu, ali i dovode do stvaranja priraslica kao kod kronične upale uz cijeli niz raznih problema koji variraju od žene do žene. To mogu biti bolovi prije i za vrijeme menstruacije (dismenoreja), izuzetno obilno krvarenje koje može dovesti do anemije zbog manjka željeza, nepravilni menstrualni ciklusi, bolovi pri spolnim odnosima (dispareunija), peckanje pri mokrenju, pa čak i teškoće pri pražnjenju crijeva budući da endometrij može kolonizirati i crijeva. Često se javljaju i nadutost u području trbuha, bol u trbušnoj šupljini u području jajnika, prepona i stidne kosti. Ukratko, simptomi nisu ni najmanje ugodni, posebno ako se tome doda još i činjenica da mnoštvo čvorića i priraslica nerijetko uzrokuju nepolodnost. Naime, endometrioza se povezuje s neplodnošću pa bi, ako ništa drugo, to trebao biti dovoljno jak razlog da svaka žena koja za vrijeme menstruacija trpi jake bolove i ima neke druge od spomenutih simptoma svakako o tome porazgovara sa svojim ginekologom kako bi se otkrio uzrok tih problema.

Nepoznat uzrok

Uzrok endometrioze još uvijek nije poznat, no smatra se da dio menstrualne krvi koji sadrži stanice endometrija može prijeći obrnuti put te se, umjesto da izađe iz tijela kroz vaginu, "uspeti" duž jajovoda i razliti po unutrašnjosti trbušne šupljine. Tada se može dogoditi da se neke od tih endometrijskih stanica "prime" i ponovo se počnu razvijati i rasti. Zapravo, dokazano je da je moguće i menstrualno krvarenje u obrnutom smjeru, čini se čak da je to i relativno česta pojava, no ta teorija ipak ne može objasniti prisustvo endometrijskih čvorića u područjima tijela udaljenim od endometrija, kao što su, primjerice, mozak i pluća. Stoga je razvijena druga teorija prema kojoj se stanice endometrija mogu krvlju prenijeti daleko od maternice. Razvoju endometrioze mogao bi pridonijeti i slab imunološki odgovor organizma, no nije za isključiti niti genetsku predispoziciju za razvoj endometrioze, ali pravi uzrok te bolesti i danas je još uvijek nepoznat. Endometriozu ima oko 5% žena, u neplodnih je žena ona i do sedam puta češća, kao i kod žena koje pate od sindroma zdjelične boli.

kPrvi korak – ultrazvuk

Razloga za odgađanje odlaska ginekologu zaista nema, tim prije što je danas endometriozu lako dijagnosticirati. Već sam transvaginalni ultrazvučni pregled omogućava da se vidi jesu li bolešću zahvaćeni i jajnici. Za potpuniju sliku stanja i stadija bolesti, vrlo je važno obaviti laparoskopiju – postupak koji se izvodi pod općom anestezijom i koji, osim za preciznu dijagnozu, služi i kao metoda liječenja budući da omogućava ginekologu da odmah i ukloni žarišta endometrioze koja otkrije tijekom samog postupka. Laparoskopija se obavlja na sljedeći način: u području pupka (i donjeg dijela trbuha) izvode se mikro rezovi te se ubrizgava plin čiji je zadatak da raširi trbušnu šupljinu. Zatim se u trbušnu šupljinu uvodi mikro telekamera povezana s optičkim vlaknima i minijaturnim kirurškim instrumentima, a liječnik upravlja tijekom zahvata pomoću slike na monitoru. To omogućava odstranjenje priraslica i uklanjanje žarišta endometrioze.

Rezultati takvog zahvata su vrlo zadovoljavajući: u 80 posto slučajeva dolazi do prestanka boli, a u 55 posto slučajeva žene ponovo postaju plodne te nerijetko nakon laparoskopskog zahvata uspješno zanesu

Ponekad je dovoljna i antibaby pilula

Kad je endometrioza u početnom stanju, kad nema velikih problema i pacijentica ne planira zanijeti, umjesto kirurške metode liječenja ginekolog

može prepisati hormonsku terapiju. Najčešće se u tu svrhu koristi kontracepcijska pilula s niskom dozom estrogena: ako nakon "cikličke" primjene takve kontracepcijske pilule ne dođe do prestanka simptoma i bolova za vrijeme krvarenja, pilule se mogu uzimati i kontinuirano (bez uobičajenog jednotjednog prekida između dva ciklusa uzimanja). Naprotiv, ako postoje kontraindikacije za primjenu estrogena ili pacijentica ne podnosi te hormone (ima nuspojave poput povišenog tlaka i glavobolja), za liječenje se koriste samo progestini. Obično se propisuje medroksiprogesteron ili didrogesteron koji se uzimaju svakodnevno.

Zbogom kemijskoj menopauzi

Razvoju endometrioze mogao bi pridonijeti i slab imunološki odgovor organizma, no nije za isključiti niti genetska predispozicija

Nekoć se za liječenje endometrioze najviše koristio danazol koji i danas neki liječnici ponekad propisuju, iako bi ga bilo bolje izbjegavati. Naime, taj lijek blokira hormone FSH i LH odgovorne za ovulaciju te na taj način dovodi ženu u svojevrsnu kemijsku menopauzu. Danas se taj lijek rijetko koristi, između ostalog i zato što ima previše nuspojava, od povećanja tjelesne težine, do pojave akni, seboreje, gubitka kose, pojačane dlakavosti i, rjeđe, promjene u visini glasa. Osim toga, taj lijek povisuje razinu "lošeg" kolesterola (LDL) na štetu "dobrog" (HDL). Isto vrijedi i za antagoniste GnRH (gonadotropin otpuštajući hormon) koji također uzrokuju neku vrstu farmakološke menopauze izazivajući neugodne nuspojave poput navala vrućine, vaginalne suhoće, nesanice i depresije. Drugim riječima, bolje je okrenuti se novim i učinkovitijim terapijama s manje nuspojava. No, treba imati na umu da je začeće nemoguće dok god se uzimaju hormoni.

U svakom slučaju, nemojte odustajati ako se jedna terapija ne pokaže učinkovitom jer uvijek postoji druga, a ako smatrate da je potrebno, radije promijenite i liječnika nego da se pomirite s bolešću. Kod nas se endometrioza liječi najčešće peroralnim kontraceptivima ili gestagenima (medroksiprogesteron, didrogesteroi), ali i antagonistima GnRH.

Što je endometrij

U unutrašnjosti maternice nalazi se prazan prostor u kojem se tijekom cijele trudnoće nalazi oplođeno jajašce. Stijenke toga prostora prekrivene su sluznicom koja se u medicinskoj terminologiji naziva endometrij, a čija funkcija nije samo da štiti stijenke maternice, već i da prihvati i hrani oplođeno jajašce te omogući njegov pravilan razvoj tijekom nošenja. Endometrij prolazi kroz periodičke promjene koje su uzrokovane spolnim hormonima. Naime, svakih 28 dana, sluznica endometrija priprema se za eventualnu trudnoću te postaje deblja, meka i obilno prošarana krvnim žilama, no ako do začeća ne dođe, počne se ljuštiti uz jako krvarenje iz tih krvnih žila. Nakon što završi menstrualno krvarenje endometrij, pod djelovanjem hormona, ponovo postaje deblji i ponovo se priprema za moguću trudnoću.

Mogući uzroci endometrioze

  • kEndometriozu može uzrokovati refluks menstrualnog sekreta (vraćanje menstruacijske krvi i stanica endometrija - sluznice maternice). Naime, može se dogoditi da se oljuštene stanice endometrija za vrijeme menstruacije, umjesto da budu izlučene iz tijela menstrualnim krvarenjem, vrate kroz jajovode u trbušnu šupljinu stvarajući nova endometritična žarišta.
  • Uzrok može biti i promjena u radu imunološkog sustava tj. moguća je autoimuna narav ove bolesti.
  • Jedna od najranijih teorija o nastanku endometrioze je ona o metaplaziji epitela zdjeličnoga peritoneuma.
  • Genetsko porijeklo endometrioze također je moguće pa u krvnih srodnica postoji veća vjerojatnost za obolijevanje. Defektni geni naslijeđeni od roditelja navodno mogu uzrokovati abnormalnu staničnu obnovu s potpuno poremećenim ciklusom obnove endometrijskih stanica.

Trudnoća uklanja simptome

Trudnoća često može smanjiti ili posve ukloniti probleme endometrioze, a s obzirom na to da dugotrajna bolest može uzrokovati sterilitet, ženama oboljelim od endometrioze preporučuje se da ne odgađaju trudnoću ako su je planirale. Blagi i umjereni oblik endometrioze obično se povlači i kad nastupi prirodna menopauza.

 

Prijetnja majčinstvu

Sterilitet pogađa otprilike tri od deset žena oboljelih od endometiroze

 

Piše: Nina Čiča

Nema komentara.

Uključite se u raspravu! Komentiranje je moguće kada .
Nemate korisnički račun? Registrirajte se.

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Još na istu temu…

Anketa

Recite nam…

Kako ste proveli godišnji odmor?