Zdravlje

Zdravlje

Uravnotežena prehrana

Hranom u naš organizam unosimo sve potrebne hranjive sastojke te minerale, vitamine i vlakna. Uravnotežena prehrana nam daje energiju, čini naš organizam zdravim i pomaže u borbi s infekcijama.

Podatke o prehrambenim navikama u Hrvatskoj, zabludama i preporukama donose na stranici www.stampar.hr

Nekoliko podataka o prehrambenim navikama u Hrvatskoj

  • U Hrvatskoj se najčešće konzumira meso. Najčešće je to svinjetina i perad.
  • Riba se u Hrvatskoj u prosjeku konzumira jednom tjedno ili manje od toga.
  • Mlijeko i mliječni proizvodi konzumiraju se malo (315 grama mliječnih proizvoda tjedno).
  • Izvori ugljikohidrata su najčešće kruh i krumpir.
  • Unos voća prilično je malen, dvije jabuke tjedno i jedna do dvije banane tjedno.

Neke zablude vezane uz prehranu

Doručak je najvažniji obrok u danu i mora biti obilan.
Doručak je važan obrok, ali to ne znači da se ujutro trebamo prejedati. Za doručak se preporučuje konzumirati ugljikohidrate u umjerenim količinama.

Ne smijemo jesti iza 18.00 sati.
Preporuke su, međutim, da se ne jede dva sata prije spavanja. Večernji obrok trebao bi količinski (energetski) biti skromniji od ostalih obroka u danu.

Vegetarijanska prehrana je niskokalorična.
U vegetarijanskoj prehrani postoji rizik od prevelikog unosa zasićenih masnih kiselina. Palmino ili kokosovo ulje koje se često koriste u vegetarijanskoj prehrani u većim količinama se ne preporučuje.

Čokolada je štetna za zdravlje.
Istraživanja kažu da je nekoliko kockica tamne čokolade dnevno korisno u zaštiti od bolesti srca i krvnih žila. Osim toga, poticanjem lučenja feniletilamina, čokolada “podiže” naše raspoloženje.

Nekoliko preporuka za zdravu prehranu

  • Za doručak unosite ugljikohidrate u umjerenim količinama.
  • Ručak bi trebao biti kombinirani obrok. To bi trebao biti i zadnji obrok koji sadrži značajniji dio ugljikohidrata.
  • Večera neka bude proteinska (bjelančevine) i ne preobilna. Zadnji obrok konzumirajte dva sata prije spavanja.
  • Smanjite unos kruha i krušastih proizvoda.
  • Povećajte unos ribe. Ribu jedite barem dva puta tjedno.
  • Ako imate potrebu za slatkim posegnite za sladoledom jer je to niskokalorični ugljikohidratni obrok pa je idealan kao međuobrok ili čak kao doručak.
  • Češće konzumirajte grah (posebno crni) jer u ovojnici sadrži visok udio antioksidativnih spojeva.
  • Jedite koncentrirano i polako.

Uživajte u hrani i budite umjereni.

Izvor: www.stampar.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo