Zdravlje

Zdravlje

Začin života – čili

Čili se u Sjevernoj i Južnoj Americi jede od najmanje 7500 godina prije nove ere, a ostatkom svijeta proširio se nakon što je Kolumbo otkrio Ameriku. Zašto nas peče, kako kontrolira tjelesnu težinu i koje blagodati pruža, pročitajte u nastavku.

ČiliKapsaicin (8-metil-N-vanilil-6-nonenamid)
je najčešći kapsaicinoid u čiliju, a ujedno i najproučavaniji njegov
sastojak. Povezan je sa širokim rasponom potencijalnih zdravstvenih
dobrobiti – dokazana su njegova svojstva protiv raznih tipova bolova –
od artritisa do migrena, te svojstva protiv raka i dijabetesa.

Čili sadrži i dvije značajne skupine tvari: karotenoide i eterična ulja.
Boja mu dolazi od karotenoida, a ulja stvaraju aromu i okus. Kad jedemo
čili, kapsaicinoidi stvaraju osjećaj peckanja tako što se vežu za
receptore boli nazvane TRPV1. “Kapsaicinoidi s kraćim
lancima vežu se za receptore na vrhu jezika, što nas peče kraće
vrijeme. Kapsaicinoidi s duljim lancima vežu se na receptore na
stražnjem dijelu jezika gdje mogu ostati mnogo dulje, što izaziva jači
i dulji osjećaj peckanja”, kaže Mary O’Connell, biokemičarka i stručnjakinja za čili sa Sveučilišta New Mexico State.

Kad se kapsaicin veže za TRPV1, naše
tijelo otpušta endorfine, prirodna sredstva protiv bolova, čije
djelovanje sliči onome opijata. Endorfini povećavaju i brzinu
metabolizma pa je Jeya Henry sa Sveučilišta Oxford
Brookes, detaljnije proučavajući ovo svojstvo endorfina, otkrio da
ljudi koji redovito konzumiraju čili imaju manje šanse udebljati se.

Iako
se kuhanjem mijenjaju neke tvari koje sadrži čili, Henry navodi kako
“za kapsaicin nema razlike – jeli ga sirovog ili kuhanog, on uvijek
peče dvaput – jednom kad ga jedemo i kasnije kad napušta tijelo”.

Čili“Od
potencijalnih zdravstvenih dobrobiti, analgetička aktivnost kapsaicina
povijesno je poznata diljem mnogih kultura u svijetu, a ujedno je i
jedna od rijetkih namirnica koje bih za tu svrhu preporučila
pacijentima. Antiviralne dobrobiti vjerojatno nisu direktno povezane s
kapsaicinom, nego pročišćavanjem sinusa, analgetičkim učincima ili,
možda, visokim razinama vitamina C. Karotenoidi u čiliju bogat su izvor
antioksidansa, a narančaste i crvene čili papričice imaju velike
količine provitamina A”, pojašnjava O’Connell.

“Ljudi
koji se žele okoristiti zdravstvenim dobrobitima koje čili nudi,
trebali bi izbjegavati tablete koje sadrže jedan ili vrlo malo aktivnih
sastojaka i jesti prirodne papričice. Sigurna sam da ćemo se u
sljedećih nekoliko godina uvjeriti kako je upravo mješavina izomera,
konjugiranih formi, intermedijara itd. u tzv. bioaktivnim tvarima
mnogih ‘medicinskih’ biljaka, odgovorna za učinke koje ljudi već
tisućljećima cijene i iskorištavaju”, zaključuje O’Connell.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo