Zdravlje

Zdravlje

Otkrivena nutritivna vrijednost andaluzijskog lupinusa

Španjolski su znanstvenici otkrili kako nekoliko sorti lupinusa pronađenih na planinskim područjima Andaluzije sadrži protein sličan onome kultiviranih mahunarki. Rezultati istraživanja su objavljeni u online izdanju časopisa Food Chemistry.

l“Zahvaljujući proučavanju sjemenki
šest vrsti lupinusa, može zaključiti kako vjerujemo da ova biljka predstavlja
novi izvori kvalitetnih proteina”, objasnio je Javier
Vioque, znanstvenik sa španjolskog Instituta Fat.

Kultivirani lupinus, mahunarka koja se koristi kao
stočna hrana, pripada sorti Lupinus albus. Istraživači su, za potrebe
studije, svu pažnju usmjerili na šest drugih vrsta koje rastu u divljini Andaluzije, analizirajući sastav aminokiselina koje predstavljaju
sastavni dio bjelančevina iz sjemena. Riječ je o lupinusima sorte: Lupinus angustifolius, L. cosentinii, L.
gredensis, L. hispanicus, L. luteus i L. micranthus.

Rezultati istraživanja su pokazali kako se udio proteina
proučavanih sorti kreće između 24 i 34 posto, što znači kako je udio
proteina lupinusa vrlo sličan ostalim mahunarkama. Štoviše, probavljivost proteina proučavanih
lupinusa se pokazala vrlo visokom (između 82 i 89 posto).

Mahunarke kao izvor bjelančevina

Mahunarke, zajedno s žitarica, predstavljaju glavni izvor biljnih
proteina namijenjenih ljudskoj prehrani. Osim što obiluju proteinima, plodovi
ove biljke su bogati vlaknima, ugljikohidratima i polifenolima.

Nekoliko je studija
potvrdilo kako je konzumacija mahunarki iznimno korisna za naše zdravlje. Naime,
hranjivi plodovi mogu pomoći u sprečavanju bolesti poput dijabetesa i raka
debelog crijeva.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo