Eterično ulje lavande liječi kožne bolesti i kandidu

Članak (26.02.2011.)

Eterično ulje lavande liječi kožne bolesti i kandidu

Ljekovito ulje uništava gljivice.

  • Podijeli na:

Rezultati najnovijeg portugalskog istraživanja su pokazali kako ulje lavande ima snažna antigljivična svojstva, sprječavajući i liječeći infekcije kože i noktiju, uključujući i Candidu albicans.

kStudija je naime pokazala da esencijalno ulje lavande pokazuje iznenađujuću zaštitu od širokog spektra patogenih gljivica - i to radi bolje od svih poznatih antifungalnih lijekova.

"U posljednjih je nekoliko godina došlo do povećanja učestalosti gljivičnih bolesti, osobito među bolesnicima s oslabljenim imunitetom. No, osim broja oboljelih raste i otpornost na lijekove protiv gljivica. Dobra je vijest da eterično ulje lavande predstavlja jeftinu i učinkovitu alternativu s minimalno nuspojava", poručuju profesorice Ligia Salgueiro i Eugenia Pinto sa Sveučilišta Coimbra.

Lavandino ulje učinkovito ubija gljivice koje uzrokuju infekcije na koži, kosi i noktima, uključujući i lišajeve te Candidu albicans. Rezultati najnovijeg istraživanja idu u prilog dosadašnjim tvrdnjama o ljekovitosti ulja lavande. Ono se može koristiti i za liječenje kašlja i prehlade, gripe, glavobolje, umora i stresa.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Medical Microbiology.

 

K. R.

Nema komentara.

Uključite se u raspravu! Komentiranje je moguće kada .
Nemate korisnički račun? Registrirajte se.

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Anketa

Recite nam…

Koji su vam članci na portalu ordinacija.hr najzanimljiviji?