Hrana i recepti

Hrana i recepti

Božanstvena rajčica

Rajčica, koja je u stvari voće a ne povrće, prepuna je korisnih sastojaka koji imaju neprocjenjiv utjecaj na ljudsko zdravlje. Ona je veoma svestrana namirnica koju je moguće pripremiti na raznovrsne načine, pa biste je definitivno trebali uvrstiti u svoju prehranu.

SalataNajpoznatija korist rajčice je što sadrži
likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida, koji pomaže u
borbi protiv nakupina stanica raka. Likopen je snažan i specifičan
inhibitor bujanja stanica raka koje je regulirano staničnim procesom
zvanim stanični ciklus, piše www.oktal-pharma.hr. Brza i nekontrolirana
dioba stanica ključ je metabolizma stanica raka. Aktivnost likopena u
usporavanju napredovanja staničnog ciklusa može objasniti predočenu
aktivnost u usporavanju širenja određenih tipova raka.

Likopen
može spriječiti malignu transformaciju, stanični proces koji opisuje
preobrazbu normalne stanice u stanicu raka. Inhibicija kontaktom jedan
je od mehanizama koji kontrolira pretjeranu diobu i umnožavanje
stanica. Zbog tog mehanizma stanica će se u pretrpanom okružju prestati
umnožavati. Uz to, specijalne strukture u staničnoj membrani imaju
funkciju komunikacijskih kanala među stanicama. Likopen obnavlja komunikacijske kanale među stanicama i pomaže eliminaciju karcinogenih tvari i toksina iz tijela.

Korisnost likopena

Likopen,
kojeg u rajčici ima toliko da joj daje njenu tipičnu crvenu boju,
koristan je i protiv brojnih drugih zdravstvenih komplikacija i
bolesti. Svakog dana naše stanice oštećuju slobodni radikali
(oksidansi) koji nastaju pucanjem veza unutar molekula u stanicama
našeg organizma, pod utjecajem različitih faktora, kao što su: pušenje,
izloženost ionizirajućem zračenju, UV zrakama, zagađenom zraku…
I protiv njih pomaže ovaj antioksidans. Likopen ima sposobnost
inaktivacije slobodnih radikala koji mogu oštetiti naše stanice. Kao
glavni karotenoid u ljudskoj krvi, likopen štiti lipide, proteine i DNA
od oksidacije.

RajčicaSve je više medicinskih
istraživanja o korisnosti rajčice za ljudsko zdravlje. Može se čak reći
da rajčica ima toliko zdravstvenih blagodati da ih znanstvenici ne
stignu objaviti. Neka od tih istraživanja dokazala su korist likopena
ne samo u sprečavanju raka, već i bolesti srca te visokog kolesterola u
krvi. Ovo su zbilja uzbudljive informacije, a još je pozitivnije to što
se svakog dana otkrivaju nove zdravstvene koristi rajčice.

Naše
tijelo ne proizvodi likopen, zato su nam potrebni drugi izvori ovog
moćnog antioksidansa. I dok ga sadrže i drugo voće i povrće (lubenica,
crveni grejp), nijedno nema toliko visoku koncentraciju kao rajčica.

Najbolji prirodni izvori likopena

Preporučeni
dnevni unos likopena je od 8 do 10 mg. Apsorpcija likopena bolja je kad
se konzumiraju prerađeni proizvodi od rajčica (uz dodatak ulja) jer se
u nekuhanim rajčicama likopen nalazi u spoju s drugim tvarima, što
otežava njegovu dostupnost. Kuhanjem se ti spojevi razaraju, pa se na
taj način potpomaže njegova dostupnost u organizmu. Zbog toga su
najbolji prirodni izvori likopena: gusta juha od rajčice, kuhani umak
od rajčice i kečap te pasterizirani sok od rajčice.

Uz sve ove
studije vezana uz rajčicu i njezine zdravstvene koristi za ljudski
organizam, još uvijek se vrše brojna istraživanja jer znastvenici
shvaćaju kako još nisu u potpunosti otkrili sve tajne rajčice.

Sok od rajčiceIstraživanja
polako dokazuju da konzumiranje rajčica i proizvoda od rajčica vrlo
vjerojatno može spriječiti oksidaciju seruma lipida i značajno smanjiti
rizik od makularne degeneracije.

Rajčica je jedna od
najzdravijih „voćki“ koja sadrži „moć“ suzbijanja nekih od najopakijih
bolesti s kojima se ljudi susreću. S velikim asortimanom proizvoda od
rajčice u trgovinama, danas usitinu nije teško iskoristiti puni
potencijal ovog čudesnog voća.

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo