Hrana i recepti

Hrana i recepti

Za vas su dunje žute – naučite kako od njih pripremiti slastice za prste polizati

Starinska voćka koja dozrijeva u ranu jesen, od davnina se smatra simbolom sreće i blagostanja. S razlogom su je prozvali zlatnom jabukom – nevjerojatno je slasna i ljekovita!

Mirisni, trpki, sunčano žuti plodovi bogati su pektinom, vitaminima C i B, bakrom i voćnim kiselinama. Sjemenke dunje sadrže dragocjenu sluz koja se od davnina koristi za liječenje rana i grlobolje, a danas se često dodaje u kozmetiku.

U narodnoj medicini dunja je poznata i kao odlično sredstvo za liječenje proljeva (može se pripremiti i čaj od dunjinih listova).

Najslasnija je dunja u soku, kompotu, marmeladi… Kušajte i ove delikatese:

Žele od dunja

Sastojci:

  • 1 l soka od dunja
  • 1 kg želirajućeg šećera
  • 1 štapić vanilije ili cimeta

Probajte cimet u kavi umjesto šlaga i šećera

Priprema:

  1. Pomoću sokovnika pripravite sok od dunja.
  2. Sok prelijte u lonac, umiješajte šećer te dodajte štapić vanilije ili cimeta.
  3. Stavite kuhati, a kada prokuha, ostavite još 2 minute na jakoj vatri.
  4. Potom izvadite začin, a žele pretočite u sterilizirane staklenke i dobro zatvorite.

Žele treba biti bistar i čvrst, tako da ga možete urezati žlicom.

Sir od dunja

Sastojci: 

  • 2 kg dunja
  • 2 l vode
  • 1 limun
  • 500 g šećera
  • biljno ulje

Priprema: 

  1. Dunje istrljajte suhom krpom, operite i narežite na komadiće. 
  2. Zakuhajte zajedno s vodom te sokom i naribanom koricom limuna. Kuhajte 30 minuta na laganoj vatri, dok se komadi dunje ne raspadnu.
  3. Masu ispasirajte, dodajte šećer i ponovno kuhajte 30-60 minuta neprekidno miješajući, dok masa ne postane crvena i gusta.
  4. Ohladite, zamastite lim i razmažite masu u sloj od 3 cm. Sušite u pećnici na 50°C.
  5. Odvojite od lima, narežite na rombove i pospite šećerom.
  6. Dobro osušite i čuvajte u posudi.

Pečene dunje

Sastojci:

  • 4 dunje
  • 4 žlice meda
  • 50 g nasjeckanih oraha i/ili lješnjaka i badema
  • limunov sok

Orah – vaš najbolji saveznik za zdravlje

Priprema: 

  1. Dunje operite i izdubite. Posložite ih u posudu za pečenje.
  2. Pokapajte ih limunovom sokom i u svaku stavite žlicu meda.
  3. Pecite dunje u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C dok ne omekšaju (otprilike pola sata).
  4. Pustite ih da se malo ohlade te ih posipajte orasima.
  5. Možete ih poslužiti s tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom od vanilije.

Želite li još slasnije pečene dunje, u smjesu za punjenje možete umiješati i svježi sir.

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo