Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vaši božićni kolači: šalice-muffini

Podijelite svoju čaroliju blagdana s nama: pošaljite nam svoj omiljeni recept za božićne kolače na adresu igra@ordinacija.hr s nazivom “Božićni kolači”, a mi ćemo odabrane objaviti na portalu Ordinacija.hr, zaključno s Božićem te najbolje nagraditi! Fotografija kolača nije nužna – bitna je vaša kreativnost!

Što vam darujemo? Najbolji recept nagradit ćemo korisnim kuhinjskim priborom Tala trgovine Sol i papar,
poznate po dizajnerskim komadima za gurmane, a tri utješna dara
uključivat će Narodnu kuharicu i roman iz serije autora Janka Matka.

Novi brend u dućanu Sol i papar je starinski engleski brand TALA, specijaliziran za sva moguća pomagala za izradu kolača i kolačića. Predivne posudice za držanje šećera, brašna, čaja, posudice za posipanje kakaa, šećera, mjerice i svakojake druge drangulije upravo su svojim retro dizajnom pravi homagge djetinjstvu i mirisu bakinih i maminih kuhinja u božićno vrijeme.

Zelena mjerna posudica je namjenjena svoma koji obožavaju pripremati kolačiće, a beskrajno ih živcira vaga koja zauzme pola kuhinje. Talina mjerica je savršena jer u njoj možete mjeriti sastojke navedene u receptu bilo u metričkim jedinicama ili engleskim, tj.američkim.

Set s kalupima za sitne kolačiće u predivnoj limenoj kutiji dopunjen je i vrećiom za ukrašavanje. Sve što vam još treba je samo mašta. Dobitnike ćemo objaviti u ponedjeljak 29. prosinca.

Darovi

Šalice-muffini

Sastojci:

  • tri žumanjka
  • jedna čaša smeđeg šećera
  • jedna čaša griza
  • pola čaše ulja
  • jedna čaša mljevenih oraha ili badema
  • pola čaše ribane čokolade
  • jedna čaša mlijeka
  • dvije i pol žlice brašna
  • jedan prašak za pecivo
  • četiri naribane jabuke
  • dvije-tri žličice cimeta

Za glazuru:

  • 500 g šećera u prahu
  • tri bjelanjka
  • Mini –marshmallowsi
  • Slatko vrhnje

Priprema smjese za muffine

1. Miješajte jaja sa šećerom. Kada se dobro izmute, smanjite brzinu na mikseru i naizmjenično dodajte griz, ulje, orahe ili bademe, mlijeko, brašno, naribanu čokoladu, prašak za pecivo te cimet i naribane jabuke.

2. Tom smjesom do pola napunite kalupe za muffine te pecite u pećnici na 180 stupnjeva sve dok malo ne porumene, nekih 15 minuta. Kada se muffini ispeku te malo ohlade, obložite ih bijelom glazurom i ukrasite slatkim vrhnjem u koje ste dodali malo kakaa te dekorirajte mini-marshmalowima.

Glazura:

1. Izmiksajte bjelanjke sa šećerom u prahu u gustu smjesu, koju za dodatnu čvrstoću možete prokuhati na pari.

Dobar tek!

Autorica teksta: Jelena Bertanjoli

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo