Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vaši božićni kolači: krancle

Podijelite svoju čaroliju blagdana s nama: pošaljite nam svoj omiljeni recept za božićne kolače na adresu igra@ordinacija.hr s nazivom “Božićni kolači”, a mi ćemo odabrane objaviti na portalu Ordinacija.hr sve do Božića te najbolje nagraditi! Fotografija kolača nije nužna – bitna je vaša kreativnost!

Što vam darujemo? Najbolji recept nagradit ćemo korisnim kuhinjskim priborom Tala trgovine Sol i papar,
poznate po dizajnerskim komadima za gurmane, a tri utješna dara
uključivat će Narodnu kuharicu i roman iz serije autora Janka Matka.

Novi brend u dućanu Sol i papar je starinski engleski brand TALA, specijaliziran za sva moguća pomagala za izradu kolača i kolačića. Predivne posudice za držanje šećera, brašna, čaja, posudice za posipanje kakaa, šećera, mjerice i svakojake druge drangulije upravo su svojim retro dizajnom pravi homagge djetinjstvu i mirisu bakinih i maminih kuhinja u božićno vrijeme.

Zelena mjerna posudica je namjenjena svoma koji obožavaju pripremati kolačiće, a beskrajno ih živcira vaga koja zauzme pola kuhinje. Talina mjerica je savršena jer u njoj možete mjeriti sastojke navedene u receptu bilo u metričkim jedinicama ili engleskim, tj.američkim.

Set s kalupima za sitne kolačiće u predivnoj limenoj kutiji dopunjen je i vrećiom za ukrašavanje. Sve što vam još treba je samo mašta. Dobitnike ćemo objaviti u ponedjeljak 29. prosinca.

Darovi

Krancle (Božićni keksići)

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 250 g margarina
  • 1 žlica masti
  • 2 žumanjka
  • 1 vanilin šećer
  • malo praška za pecivozamijesiti s vrhnjem (kiselim)

Priprema:

1. Brašno i prašak za pecivo pomiješati, dodati margarin (narezan na kockice i omekšali) i mast te dobro sve smrviti rukama da se sjedine brašno, mast i margarin. Nakon toga u sredini napraviti rupu u koju stavimo žumanjke te sve posipamo šećerom i vanilin šećerom. Dodamo dvije velike žlice kiselog vrhnja i umjesimo tijesto. Tijesto se ne smije lijepiti i ne smije pucati. Ako puca, dodati još vrhnja, ako se lijepi, dodati još brašna.

2. Zamijesiti glatko tijesto, umoratiti ga u prozirnu foliju ili vrećicu (da se ne bi sušilo) i staviti u hladnjak na najmanje jedan sat.

3. Tijesto razvaljati i vaditi kalupima. Peče se deset-dvanaest minuta na 180 stupnjeva. Lijepiti pekmezom, uvaljati u šećer u prahu ili jednostavno ukrasitit po volji. Samo trebate uključiti maštu i prepustiti se duhu Božića.

Dobar tek!

Autorica recepta: Andrea Wolf

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo