Hrana i recepti

Hrana i recepti

U pola sata do hrskavih papalina!

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Papaline su male morske ribe poznate još po nizu naziva, poput sardeline i srdelice, a mogu se pronaći na bilo kojem dijelu našeg Jadranskog mora.

Papaline je najbolje pripremati i jesti kada su svježe, no ako vam one nisu nadohvat ruke, i konzervirane će biti dobre kako bi postigli raznolikost vaše prehrane. Oko 100 grama papalina ima tek 293 kalorija, te ima 25,5 udjela proteina i 21,5 udjela masti. Kao i druge plave ribe, ona obiluje masnim kiselinama omega-3, a izvrstan su izvor bjelančevina, vitamina B3, B12, D i A te minerala kalcija, željeza cinka i kalija.

Papaline se vrlo brzo pripremaju, a možete ih jesti očišćene i bez glave, ili neočišćene. Iako se najjednostavniji način pripreme tako da ih uvaljate u brašno, bijelo, raženo ili kukuruzno i ispohate, no pokušajte i ovaj način, na koji ćete okus ove plave ribe zbilja istaknuti!

Papaline s maslinovim uljem

Sastojci:

Priprema:

I kod ove pripreme možete odabrati želite li papaline jesti s glavama ili bez, njihov se okus ne mijenja. Na papir najprije pospite malo brašna (po izboru) i krušnih mrvica te posložite papaline. Nakon toga, prelijte ih s maslinovim uljem i ponovno pospite s krušnim mrvicama. Stavite ih u pećnicu na 200 stupnjeva na otprilike 30 minuta, odnosno do trena kada poprime zlatnu boju. Možete ih poslužiti uz salatu po volji, poput tople salate s krumpirom

Također, u četiri koraka dođite do savršeno pripremljene ribe, te saznajte kako razlikovati dobre masnoće od loših!

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo