Torta od jagoda s kremom od vanilije

Članak (10.05.2010.)

Torta od jagoda s kremom od vanilije

Ova lagana i osvježavajuća poslastica idealna je za proljetno vrijeme.

  • Podijeli na:

U zadnje vrijeme me drže torte, ne znam zašto i zbog čega, iako volim sve vrste kolača i deserata (i pripremati, a i pojesti). Ovaj put opet sam napravila jednu laganu i osvježavajuću "torticu" od jagoda s kremom od vanilije. Napravljena je po receptu iz časopisa "Čarolija okusa" i bila odličan desert nakon malog popodnevnog vikend izleta u Varaždinske Toplice.

kPotrebni sastojci

Za biskvit:
5 jaja
150 g šećera
180 g brašna sol
1 žličica praška za pecivo

Za kremu:
1 mahuna vanilije (štapić vanilije)
200 g šećera
100 ml mlijeka
4 jaja
2 žumanca
400 g maslaca (omekšalog)
500 g  svježih jagoda

Priprema

1. Pećnicu zagrijte na 180° C. Razbijte jaja, odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa bjelanjke uz dodavanje šećera i prstohvata soli istucite u čvrst snijeg. Umiješajte žumanjke i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Sve dobro izmiješajte kuhačom ili lopaticom. Tijesto razmažite u kvadratni kalup za torte (25x25), kojem ste dno pokrili papirom za pečenje, te ga pecite 25 minuta, ostavite da se ohladi, pa ga prerežite.

k2.
Vanilin štapić razrežite po dužini, te ostružite srž vanilije. Zakuhajte mlijeko i 100 g šećera u koje ste dodali srž vanilije i štapić. Pjenasto izmiksajte jaja, žumanjke i 100 g šećera, pa u tankom mlazu umiješajte mlijeko. Izvadite štapić vanilije. Smjesu stavite na paru, pa je tucite dok ne nastane gusta krema. Maknite s pare da se ohladi na sobnoj temperaturi, tad postupno umiješajte omekšali i izrađen maslac.

3. Jagode operite i očistite, te svaku prerežite na pola. Na tanjur stavite jedan list biskvita, pa uokolo stavite kvadratni obruč. Uz rub obruča poslažite jagode s rezanom plohom prema van, ulijte polovicu kreme, po njoj poslažite ostatak jagoda, te premažite ostatkom kreme. Stavite drugi list biskvita, pa tortu stavite da se hladi najmanje 2 sata. Pospite ju šećerom u prahu i ukrasite jagodama.

 

Nada Duhović
Just good food

Fotogalerija

Nema komentara.

Uključite se u raspravu! Komentiranje je moguće kada .
Nemate korisnički račun? Registrirajte se.

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Još na istu temu…

  • Iz kategorije: Skuhaj ovo

    Kremšnite

    Nisu ni samoborske, ni zagrebačke... Kremšnite koje vam predstavljamo kreacija su naše drage Nade. Priznajte kako vam je krivo što naša umjetnica ne živi pod vašim krovom!

  • Iz kategorije: Skuhaj ovo

    Krem juha od cvjetače i Camemberta

    Ako joj dodate prepržene kockice tosta, dobit ćete pravu gurmansku poslasticu.

  • Iz kategorije: Skuhaj ovo

    Pureće rolice s ribizom

    Ova poslastica je kao stvorena za osobe koje vole neobične kombinacije mesa i voća.

  • Iz kategorije: Skuhaj ovo

    Pikantna pletenica

    Zasitna je, a opet lagana, slasna i ukusna!

  • Iz kategorije: Skuhaj ovo

    Aromatična jagoda

    Osvježavajući napitak sadrži jagode, maline, mineralnu vodu i vanilin šećer.

Anketa

Recite nam…

Što mislite o testiranju intolerancije na hranu?