Srneći lovački gulaš

Članak (06.01.2010.)

Srneći lovački gulaš

Kuhajte ga dugo, polako i uvijek s dovoljno tekućine.

  • Podijeli na:

Srneći file, junetina, suhe šljive, crno i bijelo vino - to su glavni sastojci ovog jela. Često se misli kako je priprema jela od divljači težak posao, nešto čega se mogu prihvatiti samo najbolji kuharski stručnjaci.

kU stvari se samo treba pridržavati nekoliko osnovnih pravila i uspjeh je zagarantiran. Gulaš kuhajte dugo, polako i uvijek s dovoljno tekućine. Meso divljači prethodno dobro marinirajte. Poslužite sa domaćima njokima ili nekim sličnim prilogom. U slast!

Potrebni sastojci

1/2 kg srnećeg filea
250 g junećeg filea
1 litra mlijeka
3-4 glavice luka (koristim srebrenac)
1 mrkva, sitnije naribana
1-2 lista lovora
2 žlice sitno sjeckanog svježeg peršina
1 goveđa kocka za temeljac ili mesna juha
3 žlice koncentrata rajčice
3-4 češnja češnjaka
1 žličica mljevene slatke paprike
1 žličica mljevene ljute paprike
100 g suhih šljiva
ulje
sol, papar

Priprema

k1. Meso narežite na kockice veličine zalogaja, properite ga i u dubljoj posudi potopite (marinirajte) u jednoj litri mlijeka. Ostavite tako da odstoji najmanje preko noći.

2. Luk očistite, ogulite i nasjeckajte na manje kockice. Ja koristim srebrenac jer se najbolje otapa u ovakvim jelima. Popržite ga na malo ulja, kako bi postao staklast. Dodajte naribanu mrkvu, lovorove listiće, nasjeckan peršin. Izmiješajte pa dodajte marinirano meso. Pirjajte ga tako 5-10 minuta, pa dodajte mesnu juhu, rajčicu, mljevene paprike, posolite i popaprite. Dodajte suhe šljive. Izmiješajte.

3. Gulaš redovito zalijevajte mesnom juhom i kuhajte polu pokriveno na laganoj vatri. Pred sam kraj, nakon otprilike 1,5 sat, dodajte crno i bijelo vino. Kuhajte još 10-ak minuta i poslužite uz domaće njoke.

 
Nada Duhović
Just good food

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Anketa

Recite nam…

Što vam je najbitnije kod Novalac hrane za doječad?