Hrana i recepti

Hrana i recepti

Savršena čokoladna torta bez glutena!

Foto: Adrijana Bručić

Glavno oružje čokolade zove se kakao, koji je odgovoran i za poseban okus čokolade. Puna zdravih kemikalija poput flavonoida i teobromina, zrna kakaovca pravi su uništavači potencijalnih bolesti.

Kakao pomaže zdravlju arterija i štiti nas od krvožilnih bolesti, smanjuje krvni tlak, povećava elasticitet žila i smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udar, snizuje kolesterol, a prema najnovijim rezultatima istraživanja može nas zaštititi od raka debelog crijeva.

Čemu još služi čokolada? Našem užitku… Pripremite tortu za koju vam donosimo recept i uživajte u društvu obitelji ili prijatelja.

Čokoladna torta

Potrebni sastojci:

  • 5 jaja
  • 180 grama MIXB SCHAR bezglutenskog brašna
  • 2 jušne žlice kakaa
  • 4 jušne žlice šećera
  • 60 g maslaca – rastopljenog
  • 100 ml mlijeka
  • 1 prašak za pecivo

Preljev:

  • 100 ml mlijeka

Glazura:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 350 grama čokolade za kuhanje

Priprema:

  1. Odvojiti žumanjak od bjelanjaka te umutiti u čvrst snijeg.
  2. Žumanjke i šećer pjenasto umutiti, zatim dodati mlijeko i prethodno rastopljen i ohlađen maslac.
  3. Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom te sve dobro izmiješati. Lagano dodavati snijeg od bjelanjaka.
  4. Biskvit peći na 180 stupnjeva – 15 do 20 minuta.
  5. Kada je biskvit gotov i malo se ohladi preliti preko biskvita preljev od mlijeka.
  6. Na pari rastopiti čokoladu pomiješanu sa vrhnjem za šlag dok se smjesa ne spoji.
  7. Čokoladnu glazuru preliti preko biskvita i ostaviti na sobnoj temperaturi dok se potpuno ne ohladi zatim u frižider na par sati da se stisne.

Autor recepta i fotografija: Adrijana Bručić 

Ana A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo