Hrana i recepti

Hrana i recepti

Riža s bademima

Ovaj slatkiš od riže u Danskoj se u prošlosti priređivao samo s jedim jedinim bademom.Tko bi ga našao, dobio bi ‘bademovu nagradu’, svinju od marcipana.

Potrebno vam je:
100 g
riže okruglog zrna
1 l
mlijeka, ½ vanilije
100 g
oguljenih badema
1 gorki badem
3
/8 slatkog vrhnja, 3 žlice šećera
1 žlica poprženih listića od badema

Priprema:

  1. Rižu
    operemo i zakuhamo s mlijekom i narezanom vanilijom; kuhamo i stalno
    miješamo. Ploču štednjaka uključimo na blagu temperaturu, pa rižu za
    približno 45 skuhamo vrlo meko.
  2. Bademe
    krupno nasjeckamo, a vrhnje čvrsto istučemo. Iz riže na mlijeku uklonimo
    vaniliju i rižu pustimo da se ohladi.
  3. Umiješamo
    šećer, nasjeckane  bademe i tučeno
    vrhnje, slatkiš od riže stavimo u staklenu zdjelu i držimo ga nekoliko
    sati u hladnjaku. Pospemo listićima u bademu i uz to poslužimo vruć umak
    od višanja.

Umak od višanja:
Za umak od višanja ugrijte 500 g višanja iz staklenke sa
sokom, zgusnite žlicom zamiješana škrobnog brašna i poboljšajte likerom od
višanja.

Dobar tek!

D.Č.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo