Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ričet s buncekom

Ričet s buncekom možete skuhati u većoj količini i zamrznuti u porcijama veličine kakve su vam potrebne.

Sastojci:

  • 25 grama ječmene kaše
  • 30 grama graha
  • 150 grama svježeg dimljenog svinjskog bunceka s kostima
  • 150 grama kiselih krastavaca
  • 50 grama crvenog luka
  • jedna čajna žličic ulja
  • dvije žlice sjeckane pancete
  • dva češnja češnjaka
  • lovorov list
  • jedna žličica statke crvene paprike
  • sol, papar
  • malo octa

Priprema:

1. Buncek stavite kuhati u posebnu posudu zbog masnoće koja će ostati u vodi u kojoj se kuha. Ječmenu kašu dobro operite i kuhajte s malo luka, jednim češnjem češnjaka i lovorovim listom.

2. U posebnoj vodi kuhajte grah koji je namočen dan prije (ili bijeli grah pa ga ne treba močiti). Kada je sve kuhano, na jednom čajnoj žličici ulja zažutite ostatak crvenog luka. Dodajte sitno sjeckanu pancetu, slatku papriku i češnjak. Dodajte skuhanu ječmenu kašu i grah. Jedan dio oduzmite i izmiksajte štapnim mikserom zbog gustoće te opet vratite u posudu. Nadolijte vode koliko želite da ričet bude gust.

3. Posolite i popaprite te dodajte nekoliko kapi octa. Dodajte meso bunceka i ostavite neka se još malo krčka. Poslužite uz kisele krastavce.

Dobar tek!

Autorica recepta je glavna medicinska sestra Sveučilišne klinike za
dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovec, Vilma Kolarić, dipl. med. tech.

Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo