Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pripremite paštete i namaze u samo 5 minuta!

Foto: Shuttertsock

Pokret “clean eatinga” jako je popularan u svijetu, a podrazumijeva izbjegavanje industrijski prerađene hrane, i konzumaciju sezonskih namirnica te pripremu hrane na način da se svako jelo priprema iz temelja, bez industrijskih dodataka ili brzih “rješenja iz vrećice”.

“Sezonsku, svježu namirnicu možemo sami „preraditi“ u poznati prehrambeni proizvod kod kuće…u prijevodu, umjesto da kupujete gotove umake, namaze i paštete, zašto ih ne napravite u svega nekoliko minuta od jednostavnih sastojaka bez aditiva, konzervanasa, skrivenih kalorija i dodane soli?” napominje Karmen Matković Melki, dipl.ing. preh.teh., nutricionistica u suvlasnica edukativnog centra Definicija hrane.

Domaće namaze najbolje je pripremati nekoliko puta tjedno i pospremiti u hladnjak u adekvatnim posudama kako bi zadržale svježinu za konzumaciju kroz nekoliko dana.

Praktični su za nošenje na posao ili idealna opcija za laganu večeru. Na ovaj način pomažemo i održivosti kućanstva, jer sve namirnice koje bi možda bacili ili bi se vukle danima po štednjaku možemo iskoristiti u bezbroj kombinacija.

Karmen Matković Melki je za vas pripremila nekoliko jednostavnih prijedloga koje možete sami pripremiti od namirnica koje imate kod kuće i nadograđivati na temelju svojih ukusa…i mašte!

1. Domaća pileća pašteta

Kuhano pileće meso (iz juhe koja je ostala od vikenda) odvojiti od kosti (najbolje je miješati svjetlije i tamnije komade mesa tj. iskoristiti sve što se inače ne bi možda pojelo), usitniti ih, staviti u veću posudu i dodati po izboru: kiselo vrhnje ili krem jogurt ili jednu jušnu žlicu ulja uz malo temeljca.

Navedeno dobro izmiješati, dodati začine (poput bosiljka, origana, timijana, vlasca) ili svježeg peršina i malo češnjaka i na kraju po želji prstohvat morske soli i papra). Smjesu može te ostaviti u „rustikalnoj“, grublje sjeckanoj formi ili usitniti štapnim mikserom, te po želji dodati sitno nasjeckane kisele krastavce i sve zamiješati u jednoličnu smjesu “za mazanje”. Prebaciti u posude s poklopcem i servirati uz tost, krekere i kao namaz u sendviče. Princip pripreme je isti i sa kuhanom ribom ili nekim drugim kuhanim mesom.

2. Aromatizirani sirni namaz

Umjesto kupovnih namaza s okusima isprobajte najbržu varijantu sirnog namaza za polizati prste. U svježi sir, najbolje posni, dodajte malo ulja (poželjno laneno), i aromatizirajte začinima po želji: peršin, češnjak, crvena paprika, papar, čili, mediteranski začini itd…za raznoliki efekt, kombinacije su brojne. Posolite po želji, ali naravno, umjereno. Za postizanje kremaste teksture koristite štapni mikser kako bi dobili ravnomjernu raspodjelu začina i finiju boju namaza.

Ana Abrahamsberg/Moje zdravlje
Foto: Shuttersock

Pripremite ljutkaste i zdrave popečke od skuše!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo