Hrana i recepti

Hrana i recepti

Predjelo, glavno jelo i desert po ukusu vegana

Veganska prehrana isključivo je biljnog podrijetla, no prepuna raznolikosti okusa i mirisa, a vegani pritom uživaju u istim jelima i okusima na koje su naviknuli, uključujući veganske varijante tradicionalnih jela poput sarmi, kobasica, lazanja, pizza, odrezaka, … no sve od sastojaka biljnog podrijetla.

Donosimo vam prijedlog ručka po ukusu vegana. Pripremite ukusnu juhu od rajčice, ragu i fini desert!

1. Predjelo – Juha od rajčice s malim knedlama

Sastojci:

  • 1 kg rajčice
  • šećer
  • svježi bosiljak
  • maslinovo ulje
  • sok od jednog limuna
  • 2 žlice margarina
  • 1 žlica glatkog brašna za zapršku
  • 2 velika brašnasta krumpira
  • 1 šaka brašnastog krumpira
  • 1 šaka škrobnog brašna, oštro brašno, sol i papar

Priprema: Rajčice narezati na četvrtine, prepeći na maslinovom, ulju i pirjati minutu., dok ne postanu mekane. Usitniti ih štapnim mikserom. Pripremiti manju količinu zaprške (margarin rastopiti u tavi i miješajuči dodavati brašno, pržiti oko 1 minutu) i dodati usitnjenoj rajčici. Začiniti s malo šećera, soli i papra te limunovim sokom i bosiljkom.

Knedle: Krumpire skuhati, protisnuti kroz drobilicu za krumpir i posoliti. Umijesiti škrob od krumpira i brašna i oblikovati male knedle. Skuhati u slanoj vodi i ubaciti u juhu.

Glavno jelo – Ragu od seitana i graška

Sastojci:

  • 150 g svježeg seitana
  • ulje
  • 250 g graška
  • glatko brašno
  • 2 žlice kapara
  • juha od povrća, margarin, sol, papar

Za knedle:

  • 300 g suhe žemlje, narezane na sitne komade
  • 150 g margarina
  • 1 svežanj peršina
  • 1 muškatni oraščić
  • 80 g oštrog brašnastog
  • ½ l sojinog mlijeka
  • sol

Priprema: Seitan začiniti solju i paprom i popržiti na ulju. Staviti na stranu. Od dvije žlice margarina i jedne žlice glatkog brašna napraviti zapršku. Dodavati juhu od povrća dok se ne dobije kremasti umak. U umak dodati komadiće seitana, sitno nasjeckane kapare i kuhani grašak.

Knedle: U zdjelu staviti komadiće suhe žemlje i preliti s rastopljenim margarinom i ugrijanim sojinim mlijekom. Posoliti, posuti ribanim muškatnim oraščićem i pomiješati sa sjeckanim peršinom i brašnom. Mokrim rukama oblikovati knedle i kuhati na pari, nikako u vodi. Smjesa za knedle ne smije biti prečvrsta, a gustoća ovisi o količini brašne. Skuhane knedle dodati u ragu.

Desert – Torbice s marmeladom

Sastojci:

  • ½ krumpira
  • ½ staklenke marmelade
  • griz
  • krušne mrvice
  • margarin
  • šećer u prahu
  • sol

Priprema: Krumpire skuhati, oguliti, protisnuti kroz drobilicu za krumpir i ostaviti da stoje 1-2 sata. Posoliti i dodati brašno i griz u istim omjerima, nekoliko kapi vode i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto razvaljati, istisnuti krugove i u svaki staviti žličicu marmelade. Preklopiti tako da se dobije polumjesec, a rubove dobro stisnuti. Staviti u kipuću, lagano posoljenu vodu. Kuhati na laganoj vatri dok ne isplivaju i ocijediti. Otopiti margarin, dodati krušne mrvice i šećer u prahu te prepeći. Torbice uvaljati u krušne mrvice, posuti šećerom u prahu i poslužiti vruće.

Dobar tek!

Foto: Shutterstock

Izvor: “Mljac”/Udruga Prijatelji životinja

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo