Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pita s ricottom i cherry rajčicama

Pita mediteransko-talijanskog porijekla obogaćena je mladom ricottom, pesto genovese umakom i mini rajčicama. A sve to u laganom lisnatom tijestu. Ricotta i netom pripremljen domaći pesto daju joj posebnu aromu

Potrebni sastojci

k400 g ricotta sira
2 jaja
100 ml mlijeka
50 g naribanog ribanca
sol, papar
svježi bosiljak
2 režnja češnjaka
2 žlice pinjola
50 ml maslinova ulja
1/2 paketa odmrznutog lisnatog tijesta
400 g mini rajčica
malo soka od limuna 

Priprema

1. Izmiješajte ricottu, jaja, mlijeko i ribanac pa smjesu posolite. Za pesto operite i posušite bosiljak, te ga natrgajte na listiće. U mužaru ili jednostavnije u blenderu miksajte češnjak, nekoliko listića bosiljka, pinjole i maslinovo ulje, dok ne dobijete fini gusti pire. k

2. Pećnicu zagrijte na 200° C. Vatrostalnu posudu ili lim obložite papirom za pečenje. Lisnato tijesto razvaljajte u kvadratni oblik, položite ga u lim, te oblikujte malo povišeni rub. Tijesto prvo u tankom sloju premažite polovicom pesta, a zatim premažite smjesu s ricottom i ribancem.

3. Mini rajčice operite, prepolovite ih i uvaljajte u ostatak pesta. Posolite ih, popaprite i dodajte par kapi limuna. Poslažite ih na sir i zapecite u pećnici 30-ak minuta. Ukrasite ostatkom bosiljka i zapecite još 5 minuta.

Nada Duhović
Just good food

I vi volite pripremati zdrave recepte? Sudjelujte u kulinarskom natjecanju dm-a i Ordinacija.hr
Više informacija potražite na: dm i Ordinacija.hr zajedno u kampanji “Kuham zdravo”!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo