Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pita od lososa

Što dobijete kada losos umotate u lisnato tijesto? Saznajte, odnosno, okusite sami!

    Losos glasi za jednu od najzdravijih riba, te ga je korisno što češće koristiti u prehrani. Ako ste k tome spremni isprobati neobične okuse, sljedeći recept je upravo za vas.

    LososPotrebno vam je:
    60 g maslaca
    1 sitno nasjeckani luk
    200 g šampinjona, nasjeckanih na ploške
    sok od 1 limuna
    200 g filea lososa, očišćenog od kostiju i narezanom na
    komadiće
    2 nasjeckana tvrdo kuhana jaja
    2 žlice nasjeckanog (svježeg) kopra
    3 žlice nasjeckanog (svježeg) peršina
    1 šačica (185 g) kuhane smeđe riže
    3 žlice slatkog vrhnja
    paket od 375 g smrznutog lisnatog tijesta
    1 umućeno jaje

    Priprema:
    1. Otopite
    pola maslaca u tavi. Pristavite luk i pirjajte ga 5 minuta dok ne omekša,
    ali ne smije potamniti. Dodajte gljive i kuhajte 5 minuta. Dodajte limunov
    sok i zatim sadržaj izvadite iz tave.
    2. Zagrijte
    ostatak maslaca u tavi; dodajte losos, miješajte i pirjajte 2 minute.
    Uklonite s vatre, malo ohladite i dodajte nasjeckano jaje, kopar, peršin
    te sol i papar po ukusu. Lagano promiješajte i odložite. U zdjelici
    promiješajte rižu i slatko vrhnje. Odložite.
    3. Izvaljajte
    pola tijesta na veličinu 15 x 25 cm. Ravno obrežite tijesto i sačuvajte
    odrezane rubove, te stavite tijesto na nauljeni lim za pečenje.
    4. Premažite
    tijesto nadjevom, ali pritom ostavite prazan rub od 3 cm. Na tijesto
    stavite pola riže, zatim smjesu lososa i jaja, pa smjesu s gljivama i
    napokon ostatak riže. Rub tijesta premažite umućenim jajetom.
    5. Izvaljajte
    drugu polovinu tijesta na veličinu 20 x 30 cm i položite ga preko nadjeva.
    Zalijepite rubove. Površinu pite zarežite na dva mjesta, ukrasite na dva
    mjesta i stavite hladiti 30 minuta.
    6. Zagrijte
    pećnicu na 200oC. Premažite pitu jajetom i pecite 15 minuta. Smanjite na
    180oC i pecite još 25-30 minuta dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Poslužite
    s vrhnjem.

    Dobar tek!

    S.J.

    Ordinacija preporučuje

    card-icon

    Zdravstveni adresar

    S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

    card-icon

    Baza bolesti

    Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

    Možda će vas zanimati i ovo