Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pikantna pletenica

Ova pikantna pletenica odličan je izbor bilo kao glavno jelo ili kao predjelo. Atraktivno izgleda i punog je okusa mješavine mesa, povrća i sira. Zasitna je, a opet lagana, slasna i ukusna… Predlažem da se ne mučite nožem ili vilicom, uzmite komad pletenice u ruku, kombinirajte obavezno uz kiselo vrhnje i uživajte…

lPotrebni sastojci

Za tijesto:
1/2 kg brašna
1/2 kocke svježeg kvasca
prstohvat šećera
2 dl toplog mlijeka
malo soli

Za nadjev:
2 glavice luka
malo maslinova ulja
1/2 kg miješanog ili goveđeg mljevenog mesa
2 srednje sitno naribane mrkve
1 lovorov list
3-4 žlice koncentrirane rajčice
2 žlice sitno sjeckanog svježeg bosiljka
2 žlice sjeckanog peršina
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
sol, papar
goveđi temeljac ili juha
1 manja crvena paprika
1 žemlja od prethodnog dana namočena u mlijeku
1 jaje
2 žlice vrhnja za kuhanje
125 g mozzarelle

Priprema

1. Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Kvasac razmrviti u šalici, lagano pošećeriti i preliti do pola šalice mlakim mlijekom, pustiti da se kvasac digne (na toplom). Dignutu pjenicu izliti u sredinu preostalog brašna, posoliti i zamijesiti mekano tijesto. Dobro ga izlupati, dok se ne pojave mjehurići od tijesta. Posuti brašnom, prekriti krpom i pustiti na toplom da se tijesto digne. Dignuto još jedan put premijesiti i pustiti da se još jednom digne.

o

2. Na malo maslinova ulja propirjati luk, dodati lovor, ribanu mrkvicu i sjeckani peršin. U staklast luk dodati mljeveno meso i pirjati dok se sve meso ne poprži, pa dodati malo jušnog temeljca. Posoliti, popapriti i dodati koncentriranu rajčicu i bosiljak. Sve izmiješati i pirjati 15-ak minuta. Na kraju umiješati sjeckani češnjak. Maknuti s vatre i sve malo prohladiti.

3. Prohlađeno meso šupljikavom žlicom izdvojiti iz ulja i dodati namočenoj i protisnutoj žemlji iz mlijeka. Dodati jaje, na kockice nasjeckanu crvenu papriku, nasjeckanu mozzarellu, dvije žlice vrhnja za kuhanje. Sve dobro izmiješati.

4. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Tijesto razvaljajte na debljinu od 5mm i izrežite u dva pravokutnika. Smjesom premažite prvi komad tijesta, ostavljajući 2 cm slobodnog ruba. Zarolajte. Postupak ponovite i s drugim tijestom.

5. Obje rolade uzdužno prerežite oštrim nožem te izrezane isprepletite u spiralu (pletenicu). Isprepletene položite na namašten lim, stavite u pećnicu i pecite 30-ak minuta. Poslužite toplo, uz kiselo vrhnje.

 

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo