Hrana i recepti

Hrana i recepti

Od prosa i bobičastog voća pripremite kolač koji ne deblja

Foto: Shutterstock

Proso je lako probavljiva žitarica, izuzetno bogata složenim ugljikohidratima koji pomažu održati uravnoteženu razinu šećera u krvi i tako smanjuju rizik od debljanja.

Proso obiluje i mineralima (npr. kalij, fosfor, magnezij, željezo…), baš kao i bobičasto voće s kojim tvori odličnu kombinaciju za kolač. Bobičasto voće poželjan je dodatak i zbog toga što sadrži pigment antocijanin – jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidansa.

  • 1 šalicu prosa popržite na suhoj tavi dok ne dobije svijetložutu boju i fini miris.
  • U manju zdjelu stavite 1 šalicu grožđica, dodajte prstohvat soli i 1 šalicu vode da se grožđice namaču.
  • Mješavinu 1 šalice prirodnog jabučnog soka (bez dodanog šećera) i 2 šalice vode zagrijte da uzavre pa dodajte poprženo proso i grožđice te kuhajte 25-30 minuta dok proso ne bude iskuhano.
  • U iskuhano proso dodajte 1/2 pola šalice prženih sjemenki suncokreta i po potrebi malo meda ili ječmenog slada.
  • Vruće iskuhani proso istresite na navlaženi lim ili kalup, poravnajte smjesu i pustite da se ohladi.
  • Na ohlađenu smjesu stavite svježe ili smrznuto bobičasto voće po želji: jagode, maline, ribiz, borovnice, ogrozd, kupine…
  • Pripremite vrući preljev za voće (možete ga dobiti tako da nakratko prokuhate 1/2 šalice ječmenog slada, ili tako da prokuhate mješavinu 1 šalice jabučnog soka, 2 šalice vode i 3 žlice agar-agara). To kuhajte 10 minuta, pa vrućom otopinom prelijte voće tako da potpuno ostane pod tekućinom. Pustite da se ohladi jer će se tako želatinirati.
  • Dobro ohladite kolač kako biste ga mogli lijepo narezati.

I.V.

Foto: Shutterstock   

   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo