Međimurska gibanica

Članak (12.09.2011.)

Međimurska gibanica

Isprobajte ovaj autohtoni starinski recept.

  • Podijeli na:

Međimurska gibanica autohtoni je starinski međimurski (hrvatski) desert vrlo sličan takozvanoj prekmurskoj gibanici (Slovenija). Radi se zapravo o jednom te istom kolaču koji se sastoji od vučenog tijesta i četiri nadjeva, oraha, sira, maka i jabuka. U Prekmurju se radi na način da se nadijevaju po dva tanka sloja svakog od nadjeva, dok se u Međimurju nadjevi stavljaju po jedanput, u malo debljem sloju. U konačnici radi se o istom ili vrlo sličnom kolaču. 

S  obzirom da je Međimurje nama vrlo blizak kraj i kraj u kojem je odrastao moj suprug i sva njegova djedovina,  kolač sam i napravila najviše za njegov gušt, ali i  zbog svoje velike radoznalosti i volje za nekim novim okusima...

kPotrebni sastojci

10 listova za savijaču
ili
1 kg oštrog brašna
2 jaja
malo soli
2 dcl ulja
mlaka voda po potrebi

Za nadijevanje

1. nadjev - od maka
300 g mljevenog maka
malo ribane limunove korice
2 žlice meda
3 žlice šećera
vruće mlijeko po potrebi (oko 1, 5 dl)

2 . nadjev - od sira
300 g svježeg sira
1 jaje
malo soli
j3 žlice šećera
1/2 vrećice vanilin šećera
malo naribane korice limuna

3 . nadjev - orasi
300 g mljevenih oraha
3 žlice šećera
1/2 dcl ruma
1/2 vrećice vanilin šećera
vruće mlijeko po potrebi (1 dcl)

4. nadjev - jabuke
1 kg naribanih jabuka
malo cimeta
3-4 žlice šećera
150 g otopljenog maslaca za premazivanje
2 dcl kiselog vrhnja
šećer u prahu za posipanje

Postupak

1. Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka pa ga prekrijte krpom ili folijom i ostavite sat vremena da odstoji. Odstajalo tijesto razvaljajte, tanko razvucite i izrežite u veličinu kalupa ili koristite gotovo vučeno tijesto za savijače.

2. Pripremite nadjeve. Mak izmiješajte sa šećerom, limunovom koricom i medom, sve izmiješajte pa prelijte kipućim mlijekom koliko je potrebno da bi nadjev i dalje bio čvrst i lijepo maziv (oko 1,5 dcl). Izmiješajte. Sir također pomiješajte s navedenim sastojcima. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom vanilin šerom i rumom, prelijte ih s malo vrućeg mlijeka i sve skupa izmiješajte. Ribanim jabukama dodajte šećer, kako je navedeno, te malo cimeta. Prije samog nadijevanja, dobro ih ocijedite.

j3. Otopite maslac za premazivanje, pa premažite prvo kalup. Zatim u kalup stavite dva lista tijesta ili uzmite dva lista gotovog tijesta za savijače pa jednom polovicom prekrijte dno kalupa, a ostatak neka ostane izvan kalupa.. Premažite tijesto maslacem i prekrijte drugom polovicom gotovog tijesta (onim koji je ostao vani).

Premažite prvi sloj tijesta nadjevom od maka. Ponovite postupak s tijestom, pa ga nadjenite drugim nadjevom - sirom. Treći nadjev su orasi i zadnje jabuke.

4. Kad ste sve nadjeve potrošili na kraju završite tijestom koje na kraju još premažite maslacem. Gibanicu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 °C, oko 30-ak minuta, zatim ju izvadite, premažite kiselim vrhnjem i vratite ponovno u pećnicu dok se ne zapeče. Pečenu gibanicu izvadite i pospite šećerom u prahu.

5. Ova gibanica najčešće se poslužuje topla iako po želji, može se poslužiti i hladna.

 

Nada Duhović
Just good food

Komentari (1)

Pogledaj na forumu
  1. Član nije online sivko

    Komentar #1 Poslano 15.09.2011.

    IZGLEDA FINO

Uključite se u raspravu! Komentiranje je moguće kada .
Nemate korisnički račun? Registrirajte se.

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Anketa

Recite nam…

Čemu se najviše veselite ovih blagdana?