Marmelada od dunje i šipka

Članak (12.10.2009.)

Marmelada od dunje i šipka

Krenite već danas s pripremom svoje zimnice!

  • Podijeli na:

Iako ju mnogi od nas ne koriste često u kuhinji, dunja je jako zahvalna namirnica. Najbolje ćete ju iskoristiti za pripremu ukusnih marmelada.

Bogata je dijetalnim vlaknima i bakrom, sadrži puno taninskih tvar, te je odličan izvor vitamina C. Ako ju do sada niste koristili, jesen je pravo vrijeme da dunju uključite u prehranu.

DunjePotrebno vam je:
3 kn dunje
80 dag krupnog šipka
šećer
mahuna vanilije

Priprema:
1. Operite dunje i neočišćene i neoguljene narežite na komadiće. Rasporedite u lim i zalijte sa 2 dl hladne vode.
2. Kuhajte sat i pol u pećnici, zagrijanoj na 225oC. Ostavite u pećnici da se polako ocijedi preko noći.
3. Sutradan šipak kratko prokuhajte. Svaki plod prorežite, očistite od koštica i tvrdih niti.
4. Zalijte s malo vode i kuhajte dvadesetak minuta da šipak omekša. Protisnite (propasirajte) i izvažite, pa umiješajte 40 dag šećera na 50 dag voćne kaše.
5. Skuhane dunje protisnite (propasirajte) sa sokom, pa na svakih ¾ l dobivenog soka računajte 1 kg šećera pa umiješajte. Dodajte šipak i vaniliju.
6.
Kad provri, smanjite temperaturu i miješajući kuhajte na niskoj temperaturi 20-30 minuta da se marmelada stvrdne.

Dobar tek!

S.J.

 

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Još na istu temu…

  • Iz kategorije: Skuhaj ovo

    Jeste li za jušnu salatu?

    Je li se u vrućim ljetnim mjesecima moguće osvježiti juhom? Bugari tvrde da jest.

  • Iz kategorije: Skuhaj ovo

    Kroketi od račića

    Izmijenite tjednu rutinu i umjesto uobičajenih kroketa od krumpira, probajte one od - račića!

  • Iz kategorije: Vege & Makro

    Gulaš od gljiva

    Gljive su cijenjene kao zamjena za meso, a sve se češće koriste u kuhinji zbog izvrsnog okusa i ljekovitosti.

  • Iz kategorije: Skuhaj ovo

    Tortice s okusom kave

    Ako ste ljubitelj okusa kave u kolačima, zasigurno ćete uživati u ovim slatkim zalogajima.

  • Iz kategorije: Skuhaj ovo

    Kung pao: piletina s kikirikijem

    Začinjen i egzotičan recept donosi vam Ana Surać.

Anketa

Recite nam…

Kako se nosite s nesnosnim ljetnim vrućinama?