Hrana i recepti

Hrana i recepti

Lagani osvježavajući kolač s marelicama i ricottom

Za tortu od sira (kojoj gotovo da i ne možemo ne reći cheesecake) ima tisuću recepata. Dok jedni koriste isključivo svježi kravlji sir, drugi se kunu u sirni namaz koji osigurava blaži okus i kremastiju teksturu. U ovoj verziji recepta korištene su dvije vrste sira: ricotta i Mascarpone. Uživajte!

Sastojci:

Za podlogu (kalup promjera 26 cm):

  • 100 grama keksa Amaretti
  • 150 grama Digestive keksa
  • 140 grama otopljenog maslaca

Za kolač:

  • 250 grama sira mascarpone
  • 500 grama sira ricotta
  • jedan Kremfix
  • 200 mililitra vrhnja za šlag
  • 90 grama šećera u prahu (ovaj dodatak je po želji, može manje ili više, ovisno o tome koliko slatko volite)
  • pola kilograma marelica
  • preljev za tortu

Priprema:

1. Kekse sameljite i pomiješajte s otopljenim maslacem. Utisnite na dno kalupa prethodno obloženog papirom za pečenje te ostavite u hladnjaku sat vremena.

2. Vrhnje za šlag istucite pa pred kraj postepeno dodajte šećer u prahu (njega obavezno prosijati). Mascarpone pomiješajte s Ricottom, koju ste prethodno protisnuli kroz sito, dodajte Kremfix, izmiksajte te na kraju umiješajte tučeno vrhnje.

3. Rubove kalupa obložite papirom za pečenje, prebacite filu u kalup i poravnajte. Tortu ostavite par sati u hladnjaku ili najbolje preko noći.

4. Očistite marelice, prepolovite ih i uklonite koštice. Poslažite ih po torti i prelijte preljevom (razradite ga prema uputama proizvođača).

Dobar tek!

Autorica teksta: Tihana Filipović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo