Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kroketi od račića

Ako želite ukusno i brzo jelo, koje se k tome i lako priprema, predlažemo vam krokete. Dobra strana ovog jela je da se može napraviti od niza namirnica – ribe, povrća, mesa, a danas vam donosimo jedan “morski” recept.

Sastojci:
500 g
svježih račića u ljušturi
1 žlica soli, dvije žlice maslaca
4 žlice brašna, 2 žumanjka
po 1 prstohvat soli i bijelog papra
1 jaje, 1 šalica bijelih mrvica
2 šalice maslinovog ulja

kroketi-raciciPriprema:

  1. Račiće
    temeljito operite. Zatim ih kuhajte 5 minuta u posoljenoj vodi, istresite ih
    u cjedilo, a vodu u kojoj su se kuhali sačuvajte.
  2. Račiće
    izvadite iz ljuštura. Glave i ljušture račića vratite u uvarak i kuhajte
    još 10 minuta. Tada uvarak procijedite. Račiće ohladite i sitno
    nasjeckajte.
  3. Rastopite
    maslac, pospijte ga brašnom i miješajte na vatri da dobijete povezanu
    smjesu. Zapržak zalijte s malo uvarka od račića i kuhajte ga na blagoj
    vatri da nastane gusta kaša.
  4. Nasjeckane
    račiće umiješajte sa žumanjcima, solju i paprom u kašu od brašna, kratko
    ugrijte, skinite sa štednjaka i ostavite da se ohladi. Od te smjese
    oblikujte kuglice veličine oraha.
  5. Razmutite
    jaje, pa kuglice uvaljajte najprije u jaje, zatim u mrvice. Ugrijte ulje,
    pa krokete od račića ispržite na vrućem ulju s obje strane, da postanu
    hrskavo smeđi.
  6. Krokete
    ostavite na papiru koji upija da se ocijede, te ih vruće poslužite uz pivo
    ili vino.

Dobar tek!

S.J.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo