Hrana i recepti

Hrana i recepti

Keksi od lješnjaka s kremom od čokolade

Čokolada je namirnica koju uvijek, ali baš uvijek moram imati u kući, jer priznajem da sam ovisna o njoj. I kad ju poželim, u istom ju trenutku moram imati!

kDrugih poroka nemam. Ne pušim, ne pijem i nisam ovisna o ničemu koliko o toj božanstvenoj namirnici… Zamislite onaj divan osjećaj kad nakon dužeg vremena i “apstinencije” otkinete komadić fine čokolade (pa još ako je s lješnjacima) i lagano ju otapate u ustima… Očarana sam i njenim okusom i njenim mirisom, a još davno sam negdje pročitala da aktivira hormon sreće i osjećaj ljubavi… Recept za ove fantastične keksiće sam našla u starom Elle časopisu još iz 2007. godine. Privukao je na prvi pogled…

Potrebni sastojci:

(za oko 30-ak keksića)

120 g lješnjaka
1/2 štapića vanilije
250 g šećera u prahu + za posipanje
120 g badema
1 jaje
1 žumanjak
150 g crne čokolade s minimalno 70 posto kakaa
120 ml punomasnog slatkog vrhnja sobne temperature

Priprema

1. Rasporedite lješnjake u lim za pečenje i pecite ih 8-10 minuta u pećnici zagrijanoj na 190° C. Kad blago potamne izvadite ih da se ohlade i sitno sameljite. Potom sameljite i bademe, te ih zajedno s mljevenim lješnjacima pomiješajte sa šećerom u prahu u koji ste dodali zrna izvađena iz štapića vanilije. Dodajte jaje i žumance, pa sve zajedno miješajte dok ne dobijete čvrsto tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da odleži pola sata u hladnjaku.

k2. Lagano posipajte radnu plohu šećerom u prahu, pa razvaljajte tijesto na 5 mm i kalupom izrezujte kružiće. Složite ih u lim prekriven papirom za pečenje, pazeći da između kružića ostavite dovoljan razmak. Od ostatka tijesta oblikujte kuglu, ponovno ju razvaljajte i izrežite još kružića, ponavljajte sve dok ne potrošite svo tijesto. Zagrijte pećnicu na 200° C i pecite kekse 10-ak minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Ostavite da se ohlade na rešetki.

3. U međuvremenu razlomite čokoladu i rastopite ju na pari. Otopljenu maknite s vatre, te malo po malo miješajući dodavajte slatko vrhnje, dok krema ne postane glatka. Ostavite da se ohladi i lagano zgusne, ali pazite da ostane maziva. Na ravnu površinu keksa stavite punu žlicu kreme ili se poslužite pekarskom vrećicom sa zvjezdastim nastavkom, pa kremu prekrijte drugim keksom. Nadjevene kekse pospite šećerom u prahu.

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo