Hrana i recepti

Hrana i recepti

Isprobajte ova tri recepta koji se uklapaju u ajurvedsku prehranu!

Višnja Lažeta - glavna kuharica u Ajurvedskom centru zdravlja New Earth

Poput ajurvedskih terapija, i ajurvedska prehrana je također personalizirana – prilagođena fiziologiji pojedinca, a prati i cikličke promjene u prirodi.

Ajurvedska prehrana nije poseban tip ishrane poput vegetarijanstva, veganstva, paleo prehrane i slično, već zajednički naziv za niz smjernica o tome kako ispravno pripremati i kombinirati razne namirnice, na način koji će biti blagotvoran za zdravlje.

Obrok od basmati riže, kuhane mrkve i prženih zamotuljaka s krumpirom i povrćem

Basmati riža:

U pravilu se basmati riža kuha 15-20 minuta ovisno o sorti riže. Omjer vode isto tako može varirati; u pravilu je odnos 1 dio riže i 2 dijela vode.

Kada kuhamo „novu“ basmati rižu prvi puta uvijek treba biti oprezan s količinom vode, stoga predlažemo 1,5 šalicu vode na 1 šalicu riže da vidimo kako se riža ponaša tj. koliko vode može upiti. Idealno je da kuhana zrna riže nisu slijepljena već da je svako zrno za sebe.

Rižu je prije kuhanja najbolje dobro oprati pa namočiti 30 minuta. Možemo ju pirjati na malo masla pa zaliti vodom; pričekati da zakipi, dodati prstohvat soli, poklopiti pa reducirati plamen na najmanji mogući te kuhati petnaest minuta. Skuhanu rižu promiješati drvenom kuhačom i pustiti da još kratko odmori.

Somosa (prženi zamotuljci s krumpirom i povrćem):

Samosa je jelo koje se priprema u južnoj, središnjoj i istočnoj Aziji, na Arapskom poluotoku te u sjevernoj Africi. To je zamotuljak od glatkog tijesta nadjeven povrćem ili nekim drugim vrstama punjenja. Uglavnom ima piramidalni izgled no mi smo se odlučili za oblik polumjeseca.

Tijesto zamijesite od mješavine pšeničnog integralnog brašna sa pšeničnim brašnom T-550 u omjeru 1:1, pa dodajte malo sezamovih sjemenki, sol, ghee (pročišćeni maslac) i žlicu jogurta i vodu. Od tih sastojaka umijesite glatko tijesto te ga pokrite i ostavite pola sata da odmara.

Dok tijesto odmara napravite punjenje od povrća po želji. Tradicionalno se u Indiji radi punjenje od krumpira, graška i začina, no mi smo se odlučili za varijantu s batatom, celerom, korijenom peršina i začina. Povrće pirjati na maslu sa začinima i kad omekša treba smjesu ohladiti.

Od odmorenog tijesta formirati kuglice podjednake veličine te svaku razvaljajte u oblik kruga pa ju punite pripremljenom smjesom. Rubove tijesta premažite vodom pa slijepite u oblik polumjeseca. Rubove uredno uvijte da dobijete željeni oblik i zatvorite nadjev.

Gotove samose pržite u vrućem ulju dok tijesto ne porumeni. Izvadite na papirnati ubrus da se masnoća ocijedi.

Lassi od jagoda i limunada sa svježom metvicom

Lassi od jagoda:

Sastojci:

  • Čvrsti jogurt i voda u omjeru 1: 2,5
  • Jagode otprilike 300 g (na količinu od 3,5 šalica ukupne tekućine)
  • Zaslađivač po želji (med, agavin sirup, šećer)

Postupak:

Jagode očistiti od listića, oprati i izrezati. Blendati sve sastojke zajedno. Po želji može se dodati vanilije, đumbira ili svježe mente. 

Limunada sa svježom metvicom:

Sastojci:

  • Limunov sok
  • Voda
  • Svježa menta 5-6 listića
  • Zaslađivač po želji (med, agavin sirup, smeđi šećer i sl)

Postupak:

Blendati sve sastojke zajedno pa dotjerati okus po želji.

Povrtna juha od paprike s mrkvom i rajčicom

Sastojci:

  • 1 žuta paprika
  • 2 mrkve
  • 1 rajčica (veličina povrća uvijek varira no bilo bi idealno da je najveći udio paprike, i isti udio rajčice i mrkve)
  • ½ žličice kumina
  • 1 žličica korijander u zrnu (tostirati u tavici dok ne počne ugodno mirisati i lagano potamni pa samljeti u mlincu za kavu)
  • 1 žličica svježeg đumbira
  • sol
  • ¼  žličice asafetida
  • ½ žličice komorača u prahu
  • bijeli papar po želji
  • ¼ žličice kurkume
  • svježi korijander

Postupak:

Papriku očistite od sjemenki, operite i izrežite na kvadratiće. Mrkvu ogulite i izrežite na kolutiće. Rajčicu prelijte kipućom vodom i pustite na odstoji nekoliko minuta u vrućoj vodi. Vodu izlijte, a rajčicu ogulite i usitnite.

Na vruću masnoću (mi koristimo ghee tj. maslo ili pročišćeni maslac) dodajte maslo i kratko ga pržite pa dodajte suhe začine (kurkumu, kumin, korijander, asafetidu, komorač). Najbolje je pripremiti začine pa ih zajedno staviti na masnoću da ne izgore. Po potrebi smanjite vatru. Začine samo promiješajte u masnoći pa dodajte mrkvu. Posolite mrkvu, poklopite i pirjate 3-4 minute na srednje jakoj vatri da mrkva otpusti. Dodajte papriku, promiješajte pa ponovo poklopite i pirjajte 2-3 minute.

Dodajte rajčicu, promiješajte, poklopite i pirjate dok se rajčica ne raspadne a svi sastojci prožmu i omekšaju. Sve blendajte štapnim mikserom pa dotjerate okuse: dosolite, pospite svježim korijanderom.

Nove recepte i načine pripreme možete naučiti na radionicama Ajurvedske kuhinje koje se održavaju u Ajurvedskom centru zdravlja New Earth.

Foto: John Pavlish 

Autor: Tina Carić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo