Hrana i recepti

Hrana i recepti

Grčka salata od hobotnice

Bez obzira je li kuhana, pečena, pržena ili sušena, hobotnica predstavlja pravu gastronomsku poslasticu jer se jede u posebnim prilikama.

Mnogo je recepata za salatu od hobotnice. Neki podrazumijevaju uranjanje hobotnice u hladnu vodu, neki u vruću, neki “dozvoljavaju” samo krumpir i češnjak, neki “svo živo” povrće… Za koju god se odlučili, sigurno smo da ćete uživati u ovom posebnom jelu.

Sastojci:

  • jedna hobotnica (za dvije osobe)
  • jedan svježi krastavac
  • četiri režnja češnjaka
  • lovorov list
  • dvije rajčice
  • jedna paprika
  • manja šaka maslina bez koštica
  • jedan luk
  • feta sir
  • maslinovo ulje
  • crveni vinski ocat
  • majčina dušica

Priprema:

1. Hobotnici izvadite oči i zub te je dobro očistite od crnila i isperite pod mlazom vode. Stavite je kuhati u pun lonac hladne vode. Dodajte dva cijela režnja češnjaka, lovorov list, papar u zrnu i dvije žlice alkoholnog octa. Ostavite neka se kuha najmanje sat vremena. Kada je gotova, hobotnica mora biti mekana i nimalo žilava.

2. Izrežite krakove i uklonite pipke s rozim dijelom kože. Taj ćete zadatak lakše obaviti ako je hobotnica mokra. Krakove i tijelo narežite na ploške veličine pola centimetra-centimetar.

3. Rajčice i papriku narežite na kockice, krastavac na ploške, luk na tanke kriške, a masline prepolovite. Preostala dva režnja češnjaka usitnite ili protisnite.

4. Pomiješajte svo povrće i narezanu hobotnicu u velikoj zdjeli, prelijte maslinovim uljem, crvenim vinskim octom te obilno posipajte majčinom dušicom ili origanom. Na kraju rukama raskomadajte feta sir.

Dobar tek!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo