U okviru foodblogerske igre “FBI rukavice” trenutno (rujan i listopad) istražujemo odličan Snježin
blog “Vrtaljica”. Ako malo bolje pogledate
taj blog, naići ćete na puno jednostavnih, reklo bi se “narodnih ”
svakodnevnih jela, ali i onih pomalo egzotičnih poput Libuma iz Pompeja
ili Jalan sarme. Naići ćete na puno finih kolača i odličnih (starih klasika)
torti. Moram iskreno reći da sam ja uživala “listajući” ga te sam
tako i izabrala dva jela za sebe i svoju obitelj, odnosno jedno glavno jelo i
jedan desert. 

kGrah varivo mi se
činilo kao jedno odlično jelo za ove sad već jesenske i hladnije dane, nešto sa
žlicom, što svi volimo. Priznajem da ja  tako grah ne kuham, ali me jako
zaintrigirao i ovaj Snježin način pripreme ali i sami odlični sastojci i taj
pomalo “meksički” (chilli) štih. Koristila sam mladi domaći grah i
kuhala sasvim po njenim uputama. Uživali smo u savršenom ručku, uz koji sam ja
poslužila domaći kruh i zelenu salatu.

Potrebni sastojci

2 šalice graha (šalice od 3 dcl)
2 glavice luka (kapule)
3 paprike (crvena, zelena, ljuta)
1 mrkva
4 rajčice
3-4 češnja češnjaka
sol, papar, Vegeta (po želji)
slatka i ljuta mljevena crvena paprika
1 žlica koncentrirane rajčice
2 žlice ajvara
sjeckani peršin
chilli paprika

kPriprema

Prije namakanja, grah dobro operite i ostavite potopljenog s malo vode, najbolje preko noći. Idući dan ga ponovno operite i prokuhajte 20-ak minuta, nakon čega ga treba procijediti i isprati pod mlazom vruće vode.

Za to vrijeme na malo ulja ili masti izdinstajte luk koji malo posolite i po želji sada dodajte pancetu narezanu na manje kockice. Kad je luk staklast dodajte mu sitno na kockice nasjeckanu papriku i mrkvu. Sve zajedno pirjajte uz stalno miješanje, dok povrće malo ne omekša, a zatim dodajte nasjeckanu rajčicu i bijeli luk. Po potrebi još posolite, popaprite i dodajte malo mljevene paprike.

Kad je nestalo tekućine od povrća dodajte grah, dodajte vodu i sve dobro izmiješajte. Vode treba biti dovoljno, 2-3 cm iznad graha. U ovoj fazi po želji dodajte suho meso. Smanjite vatru i kuhajte varivo dok grah potpuno ne omekša. Sada dodajte koncentrat rajčice, ajvar i sitno nasjeckan svježi peršin. Kuhajte sve zajedno još 10-ak minuta, a zatim maknite s vatre. Poslužite toplo.

 

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo