Fritule su tipičan specijalitet iz Dalmacije, posebno s dalmatinskih otoka, Kvarnera i primorja. Okus im je sasvim jedinstven, one su poput malih aromatičnih i posebno mirisnih krafnica oplemenjenih grožđicama, jabukama i cimetom. Odličan su desert nakon laganog ručka ili večere.

kPotrebni sastojci

2 jaja
80 g šećera
200 g kiselog vrhnja s 20% mliječne masnoće
1/2 jogurta
350 g brašna
1 žličica ribane limunove
korice
2 žličice praška za pecivo
1 mala žličica cimeta
malo soli
1 veća sitno naribana jabuka
1/2 dcl ruma
80 g suhih grožđica
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje

Priprema

k

1.
Jaja i šećer dobro izmutite pjenjačom, pa miješanjem dodajte kiselo vrhnje
i jogurt. Jabuke ogulite, pa ih sitno naribajte i umiješajte u smjesu
skupa s grožđicama i rumom. Posebno izmiješajte suhe sastojke, brašno, prašak
za pecivo, cimet, malo soli i naribanu koricu limuna. Miješajući suhe sastojke
dodajte smjesi s jajima i vrhnjem.

2. U
manjoj i dubljoj tavici zagrijte ulje (ulja treba biti obilato). Žlicom
otkidajte po malo smjese i pržite fritule u dubokom ulju. Najčešće se okrenu
same, ako ne – okrenite ih i pržite i s druge strane dok ne dobiju lijepu
zlatno rumenu boju. Žlicu iza svake ture prženja uronite u vruće ulje ili vruću vodu kako vam se uz nju ne bi ljepilo tijesto. Vadite ih
rešetkastom žlicom kako bi se što bolje ocijedile i stavljajte u dublju posudu
i na kuhinjski papir.

3.
Gotove fritule pospite šećerom u prahu, poslužite tople.

 

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo