Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dobar jutarnji kruh

Dobar jutarnji kruh je
ustvari odličan kruh, napravljen uglavnom od sjemenki poput lana i
suncokreta, s bademima i jajima (pa ga možemo prozvati i kolačem ),
bez brašna i bez imalo kvasca, a kao tema ovomjesečne igre za food
blogere Kuvarijacije i po receptu s bloga istine
i laži o hrani
koji piše Anita.

Posebno me se dojmio u kombinaciji s nekim slatkim
namazima, poput ovog na fotografijama ili uz Nutellu, s maslacem ili
medom, uz čaj ili mlijeko ili čak samostalan kao grickalica. I doista, kad ga
jednom krenete grickati, privlačit će vas u bilo koje doba dana…

kPotrebni sastojci

100 g maslaca (ili 50 g maslaca i 50 g kokosovog ulja)
0,5
jušne žlice praška od psyllium sjemenki (ili 2-3 žlice zobenih posija/
mekinja)
1 dl vode
1, 5 dl (100 g) lanenih sjemenki
2 dl (120 g) suncokretovih
sjemenki
1,5 dl (55 g)
kokosovog brašna
125 g badema, grubo nasjeckanih
4
jaja
1
čajna žličica (ravna) morske soli
malo
cimeta

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 170 °C. Maslac neka je sobne
temperature. Psyllium prašak (ili zobene posije) pomiješajte s vodom i ostavite
da nabubre oko 5 minuta. Usitnite u mikseru ili mlinu bademe, lanene i
suncokretove sjemenke. Pomiješajte sve sastojke mikserom te dodajte još jednu
šaku suncokretovih sjemenki. Izlijte tijesto na lim za pečenje obložen papirom. Vlažnim dlanovima oblikujte okrugli kruh (7-8 cm visok i 20-25 cm u dijametru).

2. Stavite kruh da se peče 45 minuta
na 170 °C.
Ohlađen kruh možete narezati i zamrznuti ili ga možete u komadu čuvati u
hladnjaku 7-8 dana.

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo