Hrana i recepti

Hrana i recepti

Crème brûlée

Nedavno smo bili sedam dana u Parizu, ako ne najljepšem, onda zasigurno jednom od najljepših gradova na svijetu. Grad ljubavi, svjetla, romantike… i grad apsolutno savršenih slastica.

Rođendan moje snažnije polovice tada smo proslavili s crème brûléeom u jednom od njihovih šarmantnih mini restorana i tada smo si dali zadatak. Što prije nabaviti brener i baciti se na izradu tog divnog deserta.

E, pa ovaj vikend smo to i ostvarili! Sad brener stanuje i u mojoj kuhinji, a zahvaljujući njemu, crème brûlée u mom frižideru 🙂

Sastojci:

  • 600 ml slatkog vrhnja
  • šest žutanjaka
  • šest žlica šećera (može i malo manje)
  • bourbon vanilija
  • smeđi šećer – pola šalice

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 140°C. Stavite slatko vrhnje grijati na laganu vatru dok ne zavrije.

2. Za to vrijeme istucite žumanjke sa šećerom i bourbon vanilijom (ja volim kad vidim crne točkice u kremi). Idealno bi bilo kad bi umjesto bourbon vanilije upotrijebili jednu mahunu vanilije, ali ja je ovaj put nisam imala doma pa sam zato upotrijebila bourbon vaniliju iz vrećice.

3. Kad dobijete glatku smjesu od žumanjaka i šećera, u nju lagano umiješajte jako malo zagrijanog slatkog vrhnja, a onda postepeno dodavajte još, sve dok smjese ne budu potpuno sjedinjene.

4. Smjesu prelijte u posudice (otprilike do ¾ posudice) i stavite ih u malo dublji lim za pečenje te u njega pažljivo ulijte vruću vodu, pazeći da voda ne uđe u posudice sa creme bruleeom.

5. Pecite na 140°C, otprilike 35 – 45 minuta. Pred kraj možete pogledati kako su pečene na način da uzmete hvataljku za salatu ili dvije kuhače i zdjelice malo protresete. Ukoliko se smjesa miče samo u sredini to je otprilike to; ukoliko se miče cijelom površinom trebate ju peći još.

6. Nakon pečenja izvaditi na rešetku i ohladiti na sobnoj temperaturi prije stavljanja u frižider. U frižideru hladiti najmanje tri sata.

7. Prije posluživanja posuti crème brûlée smeđim šećerom u tankom sloju i zagrijati šećer brenerom – ako ga imate – dok se ne otopi te pričekati nekoliko trenutaka da se rastopljeni šećer stvrdne. Ukoliko nemate brener, možete creme brulee staviti na najgornju rešetku u pećnicu zagrijanu na 250°C i upaliti samo gornji grijač. Peći oko tri do četiri minute i poslužiti 🙂

Nadam se da će ova fina krema donijeti dašak Pariza i na vaš stol! 🙂

 

Ana Surać
Steamy,
creamy…

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo