Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čokoladna pita

Za ovu se pitu valja malo više potruditi, jer zahtijeva dužu pripremu, no zato je njen okus vrijedan svake sekunde truda!

Donosimo vam recept koji izvorno pripada Ani Ugarković, a popularna ga televizijska kuharica zove receptom za najbolju čokoladnu pitu na svijetu. Mi smo sastojke prilagodili svom ukusu – originalne mjere sastojaka možete provjeriti OVDJE.

Za ovu se pitu valja malo više potruditi, jer zahtijeva dužu pripremu, no zato je njen okus vrijedan svake sekunde truda!

Sastojci:

Tijesto:

  • 110 grama maslaca
  • 45 grama šećera u prahu
  • jedan veliki žumanjak
  • 180 grama brašna
  • žlica vrhnja

Nadjev:

  • 320 grama tamne čokolade s najmanje 65 posto kakao mase
  • 150 mililitara mlijeka
  • 250 mililitara slatkog vrhnja za šlag
  • dva jaja

Priprema:

1. Maslac narežite na kockice i ostavite neka se ugrije na sobnoj temperaturi.

2. Pomiješajte brašno i šećer. Kockice maslaca utrljajte u smjesu brašna dok ne dobijete sitne mrvice. Razmutite žumanjak s vrhnjem, prelijte preko mrvica i zamijesite tijesto. Ako je previše suho, dodajte žlicu vrhnja.

3. Od tijesta oblikujte disk, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku dva do tri sata.

4. Radnu površinu pobrašnite i tijesto razvaljajte na tri milimetra debljine. Pomoću valjka ga prebacite u kalup za pitu (promjer 24-26 centimetara) i stavite u ledenicu na pola sata. Tijesto za pite valja ohladiti prije pečenja kako bi se što manje skupilo i dizalo.

5. Tijesto pecite “na slijepo” u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15-25 minuta (pritisnite ga grahom ili rižom kako se ne bi diglo), dok ne dobije zlatnu boju. Tijesto ostavite da se ohladi, a pećnicu smanjite na 130 stupnjeva.

6. Čokoladu usitnite na kockice, a mlijeko i vrhnje zagrojte do vrenja, pa prelijte preko čokolade. Miješajte čokoladu kako bi se lakše rastopila i postala svilenkasta. Jaja razmutite (ali nemojte ih istući) te čokoladu prelijte preko njih, miješajući.

7. Čokoladu kroz sito ulijte u kalup za pitu. Pecite još 35 do 40 minuta na 130 stupnjeva. Čokolada će se zgusnuti, ali će u sredini biti drhtava. Pitu ostavite u ugašenoj pećnici još 30 minuta.

8. Izvadite pitu i ohladite u hladnjaku prije serviranja.

Dobar tek!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo