Hrana i recepti

Hrana i recepti

Chili con carne

Još kad tome dodamo lijep vizualni ugođaj zbog boja prisutnih na tanjuru, neodoljive mirise i divan bolji okus svakog jela… zaključak je da meksička hrana ne može dosaditi 🙂

Ista priča je i s ovim čilijem. Unatoč tome što ga često spremam, nikako nam ne može dosaditi – baš suprotno! Ljubav je svaki put sve veća i veća 🙂

Sastojci:

  • 3 glavice luka (srednje veličine)
  • 500 grama mljevenog junećeg mesa (može i neko drugo)
  • 2 mrkve
  • 1 žuta paprika
  • 1 crvena paprika
  • 200 grama kukuruza iz konzerve
  • 400 grama nasjeckanih rajčica
  • 400 grama slanutka
  • 500 grama graha
  • 200 ml pirea od rajčice
  • Žlica slatke crvene paprike u prahu
  • Pola žličice čilija u prahu
  • Par listova lovora
  • Žlica sjemenki kima (po želji)
  • Žlica korijandera u sjemenkama
  • Komadić đumbira (duljine 1,5 – 2 cm)
  • Svježi peršin
  • Maslinovo ulje
  • Prstohvat cimeta
  • 150 ml crnog vina
  • 500 ml vode
  • 3 češnja češnjaka
  • Sol

Priprema:

1. U mužaru dobro istući sjemenke korijandera i kima, sol i peperoncine s malo ulja (jedna do dvije žlice – da sve poveže).

2. Povrće narezati na kockice, bijeli luk na malo deblje kriške, a kukuruz, grah i slanutak isprati pod hladnom vodom.

3. U lonac uliti maslinovog ulja da prekrije dno i kad se ulje zagrije dodati luk da se dinsta. Potom dodati začine i ostatak ulja iz mužara. Dodati mrkvu i dinstati dok ne omekša te potom ubaciti mljeveno meso i dinstati na srednje jakoj vatri dok ne dobije lijepu zlatnu boju (oko deset minuta). Ubaciti papriku (žutu i crvenu), đumbir izrezan na sitne kockice i bijeli luk i dinstati još pet minuta.

4. Podliti crnim vinom, pustiti da alkohol ispari i zatim dodati kukuruz, nasjeckane rajčice, slanutak, grah, par listova lovora, čili u prahu, slatku crvenu papriku u prahu, prstohvat cimeta, sol, pire od rajčice i sve dobro promiješati.

5. Doliti vodu i pustiti da se kuha 15-ak minuta na srednje jakoj vatri, potom smanjiti vatru i u poluzaklopljenoj posudi pustiti da kuha sat do sat i pol vremena.

6. Pred kraj kuhanja dodati dosta narezanog svježeg peršina i kuhati još par minuta. Poslužiti s malo nasjeckanog peršina i po želji, ovisno o tome koliko volite ljuta, još malo čilija u prahu.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo