Vrijeme pripreme: 2 sata
Potrebne namirnice
450 g brašna
1 kocka svježeg kvasca
2 dcl toplog mlijeka
4 žutanjka
100 g maslaca ili margarina
2 žlice šećera
sol
mljeveni (štaub) šećer
Za nadjev
po želji orasi, marmelada, svježi sir…
Priprema
1. Od toplog mlijeka, malo šećera i kvasca napravimo pjenicu. Pričekamo 10-ak minuta da se pjenica digne. Kad se pjenica digne izmiješamo sa ostalim sastojcima, stavimo prvo brašno, pa u sredinu izlijemo dignutu pjenicu, malo soli, žutanjke, maslac, šećer. Sve dobro istučemo kuhačom i ostavimo na toplom da se digne.
2. Dignuto tjesto ponovno premijesimo te na pobrašnjenoj dasci razvaljamo na debljinu jedan cm. Režemo kvadrate veličine 5×5 cm. U svaki kvadratić stavljamo malo nadjeva po želji. Vrhove kvadrata preklopimo prema sredini i zatvorimo nadjev. Takve slažemo u maslacem namašten kalup sa spojevima okrenutim prema dnu.
3. Buhtle lagano premažemo uljem i pustimo još otprilike pola sata (pokrivene krpom) da se dižu.
4. Stavimo ih peći u zagrijanu pećnicu na 200° C, pola sata.
5. Poslužimo posute mljevenim šećerom.
Nada Duhović
Just good food