Baklava je jedan od meni najdražih kolača kojeg pamtim još iz djetinjstva, to je istočnjačka slastica, orijentalnog okusa, prelivena i natopljena slatkim sirupom koji se radi od šećera i vode (Agda).

kOvdje se radi o starom receptu isprobanom nebrojeno puta, još iz mojih djevojačkih dana na jednom starom papiru, prepisanom prije 20-ak godina iz kolekcije recepata moje sestrične. Okus, aroma orijenta i sočnost ovog kolača je takva da ćete se sigurno svako malo zaputiti “po samo još jedan”, ali ostavite ipak nešto i drugima….

Potrebni sastojci za tijesto

1/2 kg brašna
1 jaje
1 bjelanjak
1 dcl kiselog vrhnja
malo vode

ili koristite gotovo vučeno tijesto za savijače

Za nadjev

l

400 gr mljevenih oraha
150 g nasjeckanih oraha
50 g nasjeckanih neslanih pistacija
muškatni oraščić

Za premazivanje

250 – 300 g otopljenog maslaca

Za preljev

3/4 kg šećera
600 ml vode

Priprema

1. Od brašna, jaja, bjelanjka i kiselog vrhnja umijesite tijesto za savijaču (mekano), po potrebi dodajte malo vode. Dobro ga izmijesite, pa ga podijelite na 12 – 16 manjih jednakih “kruščića” koje zatim pustite 30-ak minuta da odstoje.

2. Maslac otopite, a odstajalo tijesto razvaljajte i po potrebi prstima razvucite u veličinu kalupa. Tijesto slažite u premazan kalup, jedan komad na drugi, tako da je svaki list premazan otopljenim maslacem, a svaki drugi još i posut mljevenim i sjeckanim orasima, muškatnim oraščićem te pistacijama ( orahe sipamo odmah na prvi list).

k3. Kad je baklava složena, oštrim nožem ju izrežite u kose četvorine, te svaku četvorinu (romb) ponovno prelijte otopljenim maslacem i stavite peći na umjerenu temperaturu (oko 160 °C ) u prethodno zagrijanu pećnicu. Baklavu pecite 40-ak minuta ili dok ne postane lijepe zlaćane boje. Pečenu izvadite i ohladite.

4. Za preljev prokuhajte šećer i vodu. Dovoljno ohlađenu baklavu prelijte polovicom vruće šećerne otopine i pustite da se upije. Preostali dio otopine vratite na vatru te ju i dalje kuhajte na laganoj vatri dok se ne reducira i ne postane još gušća. Kada ste dobili dovoljno gust šećerni sirup, prelijte ga ponovno preko baklave i ostavite da odstoji, najbolje preko noći, da se sirup dobro upije. Poslužite hladnu, uz limun i posutu sjeckanim pistacijama.

 

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo