Hrana i recepti

Hrana i recepti

Doručak šampiona za bolje mršavljenje

Iako teška za pridržavanje, formula mršavljenja je jednostavna. Većina nutricionista ili instruktora fitnessa će vam reći kako možete smršavjeti ako jedete manje i vježbate više. Međutim, oni nisu u jednadžbu uključili jadnu veliku prepreku – “debeli mozak”.

Ako ne možete podnijete pomisao doručka kada se probudite ili više od
svega žudite za čokoladom, slatkišima i ugljikohidratima poslijepodne ili
navečer, onda imate “debeli mozak“. Tako bar tvrdi doktorica endokrinologije
Daniela Jakubowicz, autorica knjige “Dijeta obilnog doručka”.

Debeli mozak ima averziju prema doručku. Kada se probudite, ne možete
podnijeti ni pomisao na doručak, a kamoli osjetiti miris hrane. Nakon buđenja,
mozak je “okupan” u serotoninu, hormonu zbog kojeg se osjećamo
radosno, veselo i zadovoljno. Tada ne žudimo za slatkim i uvjeravamo se kako
danas nećemo zgriješiti i jesti nedozvoljenu hranu koja deblja.

Druga karakteristika debelog mozga je njegova neutaživa žudnja za
čokoladom
i drugim slatkiša za vrijeme ručka, a ta žudnja traje sve do večeri. Konzumacijom
slatkiša dobijemo potrebnu dozu serotonina, ali kada se on potroši, ostaje nam
krivnja zbog nedozvoljenih slastica.

Doktorica Jakubowicz preporučuje dijetu koja se bazira na obilnom
doručku punom ugljikohidrata i proteina, te nisko kaloričnim i bezmasnim ručkom
i večerom
. Svoju je formulu mršavljenja potkrijepila rezultatima istraživanja
prema kojima je 96 pretilih žena koje su jele obilne doručke izgubilo četiri
puta više težine u odnosu na ispitanice koje su konzumirale malo ugljikohidrata
za doručak.

Nakon
osam mjeseci, skupina koja je obilato jela za doručak je u prosjeku izgubila 18 kilograma, dok su
ispitanice iz druge skupine smršavjele pet kilograma.

Doručak
šampiona mršavljenja, prema doktorici Jakubowicz, sastoji se
od čaše mlijeka, dvije kriške sira, 85 grama bezmasnog mesa, dvije žlice cjelovitih
žitarica, jedne žlice maslaca ili slične masnoće, te 28 grama čokolade.

Upravo
zadnja slastica na meniju pomaže ukrotiti žudnju za ugljikohidratima tokom
dana, a osobe koje se pridržavaju ovakvog režima prehrane ne osjećaju glad
svake minute.

Ručak
i večera
su rezervirani za voće i povrće. Ispitanice su u ova dva obroka
konzumirale pola količine kalorija koja im je potrebna za cijeli dan (395
kalorija za ručak i 235 za večeru). Ručak se sastojao od 34 grama ugljikohidrata, 28 grama proteina i 13 grama masnoća. Također,
večera je uključivala pet grama ugljikohidrata, 18 grama proteina i 26 grama masnoća.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo