Đumbir

Kolumna (05.07.2010.)

Đumbir

U Indiji se koristi kao začin svim slanim jelima i svakodnevno se pije đumbirov čaj.

  • Podijeli na:

Đumbir je jedan od najvažnijih začina indijske kuhinje tako da je Indija pored Kine njegov najveći potrošač.

Jelu daje aromatični, osvježavajući, pomalo pikantan okus. Sastojak je indijskih mješavina začina. Koristi se kao začin svim slanim jelima, u pripremi mesa, ribe, variva od povrća, juha, ali i u pripremi suhih kolačića i kuhanom voću.

Svakodnevno se u Indiji pije čaj od đumbira. Svježi đumbir se kuha s vodom petnaestak minuta, te se doda limun po želji. Zdravo ga je jesti sirovog-  narezanog uz dodatak meda i limuna i ovako pripremljen zadržava sve svoje ljekovite vrijednosti. A njih je podosta.

Ukoliko pijete svakodnevno sok od đumbira, kojeg je jednostavno pripremiti, jačate imunitet i obranu organizma od bolesti. Iscijeđeni sok od đumbira pomiješa se s malo vode, a ukoliko je okus prejak doda se malo soli.

Dodan jelima poboljšava probavu, uravnotežuje crijevnu floru, pomaže kod nadutosti, jutarnjih mučnina, kod povraćanja, te smanjuje i smiruje grčeve. U Indiji se đumbirov sok miješa s medom, a može se dodati sok bijelog luka ili limuna, te rabiti za liječenje kašlja i astme.

Od đumbira pomiješanog s kurkumom i medom, pečenog na estragonovom ulju dobije se mast kojom se otklanja bol na tijelu. Djeluje protuupalno i liječi artritis.

Kako ga je najzdravije jesti sirovog možete pripremiti ove jednostavne salate:

Salata s đumbirom

Đumbirov korijen se oguli, nareže na tanke šnite, te nasjecka. Nareže se rajčica, ljuta zelena paprika, doda se sok od limuna i posoli.

Ili  je dovoljno narezanom luku na šnite dodati nasjeckani đumbir, limunov sok i sol.

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Kolumne istog autora

Anketa

Recite nam…

Utječu li jesenske kiše na vas?