Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zimska hrana za zagrijavanje i zdravlje

Opet je zahladilo i vrijeme je prepuštanja omiljenim zimskim specijalitetima, koji su kao stvoreni za zagrijavanje. Međutim, pripazite: mnoge namirnice mogu povisiti krvni tlak, jednako kao i nadodati kilograme vašoj liniji. Zadnje što vam treba nakon blagdanskog prejedanja je još malo zaliha masti.

Slijedite savjete stručnjaka kojima ćete liniju
držati pod kontrolom (ako već ne možete smršavjeti) i srce u najboljem redu.

Dvije žlice meda i šalica toplog mlijeka će vas
zagrijati i opustiti prije spavanja, a ako med dodate u limunadu umjesto
običnog kuhinjskog šećera, “ubit” ćete kalorije i osnažiti imunitet.
Limun i med su najbolji saveznici organizma protiv prehlade i gripe, stoga
nikada nije naodmet konzumirati ih.

Ako imate povišen krvni tlak izbjegavajte soliti
hranu i namirnice koje sadrže sol i jod. Umjesto grickalica jedite šaku badema
i nekoliko oraha, ali izbjegavajte slane pistacije. indijski
oraščići su bogati izvor proteina i vlakana, monozasićenih masnih kiselina koje
čuvaju srce i kalija, vitamina B, te folata.

Neki to vole vruće

Sarma je prava zimska hrana koja čuva organizam jer
kiselo zelje sadrži veće količine vitamina C nego neki agrumi! Vitamin C je izrazito
važan nutrijent u našem organizmu. Povezuje se s liječenjem svih mogućih
bolesti, od dijabetesa, prehlade do raka. Većina životinjskih vrsta sposobna je
sama proizvoditi ga, no ne i ljudi. Mi ga moramo konzumirati iz namirnica ili
dodataka prehrani.

“Mliječni proizvodi su bogati kalcijem i eliminiraju tvari koje
povisuju krvni tlak. Kada jedete špinat ili kukuruz, uvijek obroku dodajte
jogurt ili maslac”, tvrdi nutricionist Suman Agarwal.

Također povećajte
unos zelenog povrća: kelj i kupus ga drže pod kontrolom. Stručnjaci takvo
svojstvo pripisuju velikim količinama glutaminske kiseline. U svom su se
istraživanju koncentrirali na prisutnost pet aminokiselina u prehrani preko
4.600 ispitanika, starih između 40 i 59 godina.

Rezultati su pokazali kako se tlak ispitanika snizio većom konzumacijom
hrane koja sadrži upravo glutaminsku kiselinu, kao što je kelj ili kupus. Kelj
možete kuhati u vodi ili na pari, pirjati, puniti nadjevom ili pržiti, te
poslužiti kao toplo predjelo, juhu, prilog ili glavno jelo.

Kalcij uvijek mora pratiti i vitamin D. Obično ga
dobivamo izlaganjem sunčevim zrakama, te on utječe na naše raspoloženje.
Vitamin D može olakšati česte promjene raspoloženja ili zimsku depresiju, a
nalazimo ga u ribama.

Nemojte zaboraviti na čokoladu!

Vjerojatno već i vrapci na grani znaju kako je
tamna čokolada zdrava za srce (u ograničenim količinama, naravno), i zbog nje
se osjećamo dobro. Crna čokolada snizuje razine adrenalina, noradrenalina,
normetanefrina, kortikosterona, te hormona stresa kortizola. Također utječe na zimsku depresiju i raspršuje ju. Puno zadaća za par
kockica!

Većina ljudi povezuje naranče s vtaminom C, međutim
ovaj je citrus također pravi rudnik folata koji pospješuju dobro raspoloženje,
te vitamina B12 koji je ključan u procesu stvaranja hormona sreće serotonina.
Spojite ugodno s korisnim i sljedeću naranču pojedite s nekoliko kockica tamne
čokolade.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo