Hrana i recepti

Hrana i recepti

Voće i povrće štiti od ishemijske bolesti srca

Konzumacija najmanje osam porcija voća i povrća dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za četvrtinu!

Pokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja koje tvrdi kako dosadašnja preporuka
o konzumaciji pet porcija dnevno
za
zdrav
život
postaje
neadekvatna.

Hoće li se najnovijim rezultatima prikloniti i Svjetska
zdravstvena organizacija još uvijek nije poznato. Naime, preporuka ove
zdravstvene institucije glasi: dnevno valja konzumirati oko 420 grama povrća!

Osobe koje konzumiraju osam ili više porcija voća i povrća dnevno
imaju
22
posto
manju vjerojatnost
za umiranje
od
srčanih bolesti
nego netko
tko
jede
samo
tri. Tako obrok koji sadrži oko 85
grama voća i povrća uključuje malu mrkvu, srednju jabuku i malu bananu.

Brojna su istraživanja pokazala kako osobe koje jedu puno voća i povrća žive
zdravijim životom.  Autori istraživanja ističu
kako je veći
unos voća i
povrća specifičan za osobe koje redovito vježbaju i prakticiraju ostale zdrave životne navike.
Riječ je o
čimbenicima
koji također
mogu
biti
povezani
s
nižim
rizikom
od smrti
izazvane ishemijskom bolesti srca.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu European
Heart Journal
.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo