Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sve boje zdrave prehrane

Proljeće je idealno vrijeme da uživate u raznolikoj, svježoj hrani koja vas mami živim bojama. Znate li zašto su određene namirnice upravo narančaste, zelene ili tamnoplave boje i kako djeluju na vaš organizam?

Od žute i narančaste do tamnoplave i ljubičaste – povrće i voće karakterističnih boja čuva vaše zdravlje na niz načina. Stoga, prije nego obogatite prehranu jednim od ovih proljetnih plodova žive boje, provjerite zašto je ono dobro za vaš organizam!

Donosimo vam “šarenu” abecedu najzdravijeg voća i povrća:

Crveni plodovi

Crveni pigmenti sadrže antioksidanse koji doprinose zdravlju srca,
popravljaju pamćenje, štite krvne žile, hrskavicu, tetive i ligamente od oštećenja
te mogu utjecati na manji rizik od pojave raka. Crveno voće zaslužno je i za
zdravlje urinarnog trakta, a hoćete li odabrati brusnice, maline, trešnje
ili nar
– ovisi samo o vama!

Narančasto osvježenje

Voće i povrće narančaste boje obiluje karotenoidima koji imaju
antikancerogen i antioksidativan učinak. Mogu popraviti i vaš vid i zdravlje
srca, a preporučuje se dnevno pojesti barem dvije do tri namirnica ove boje. Pritom
se trebate držati dalje od kupovnih voćnih sokova jer sadrže previše
nepotrebnih kalorija. Najbolje narančasto voće i povrće su batat, paprike i
naranče.  

Osunčane namirnice

Žuta hrana sadrži fitokemikalije, karotenoide i bioflavonoide koji
također djeluju antioksidativno te čuvaju zdravlje oka i srca. Vašem organizmu potrebno je nekoliko porcija žutih namirnica dnevno, stoga birajte između tikve, artičoke ili paprike.  

Zeleno povrće

Klorofil koji se nalazi u zelenim biljkama ima detoks učinak na organizam. Zeleno voće i povrće obiluje luteinom, karotenoidima
te vitaminima i mineralima koji prirodnim putem smanjuju upale. Zelene namirnice
sadrže i kalcij, važan za jake kosti, zube i dobar vid. Preporučuje se barem
jedan obrok dnevno koji sadrži zeleno povrće, primjerice kelj, špinat, brokulu
ili papriku.

Tamnoplave bobice

Namirnice ove boje sadrže antocijane i fenole, dvije kemikalije kojima se
pripisuje pozitivan učinak na starenje kože. Plavo voće i povrće obiluje antioksidansima,
štiti krvne žile, hrskavicu, tetive i ligamente od oštećenja, a uz njega ćete i bolje pamtiti. Borovnice i
grožđe
dobar su primjer namirnica tamnoplave boje.

Tamni užitci

Hrana ljubičaste boje također obiluje antioksidansima – ovakvo voće i povrće smanjuje oksidativni
stres, jedan od glavnih razloga starenja. Sadrži i visoke razine resveratola za
koji se vjeruje da smanjuje rizik od bolesti srca i raka, te druge važne
vitamine i minerale koji popravljaju pamćenje i zdravlje urinarnog trakta. Patlidžan,
suhe šljive ili šljive
– u čemu vi najviše uživate?

 

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo