Hrana i recepti

Hrana i recepti

Šparogama, češnjakom i artičokama protiv debljine i dijabetesa

Još uvijek očajnički tražite namirnice kojima ćete se lakše boriti protiv debljine ili dijabetesa? Imamo rješenje za vas! Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako pomoć treba potražiti u konzumaciji šparoga, češnjaka i jeruzalemskih artičoka tj. čičoka.

Upravo su spomenute namirnice poznate kao
fermentabilni ugljikohidrati. Za njih se vjeruje da aktiviraju oslobađanje želučanih
hormona koji smanjuju apetit. Osim toga, ove namirnice poboljšavaju
osjetljivost na inzulin – hormon proizveden od strane gušterače koji omogućuje
ulazak glukoze u tjelesne stanice i na taj način dovodi do bolje kontrole
glukoze.

kIako znanstvenici još uvijek istražuju može li prehrana
bogata određenim vlaknima zatomiti glad i poboljšati sposobnost tijela da
kontrolira razinu šećera u krvi, pacijenti se nadaju kako će rezultati doprinijeti
stvaranju novih lijekova za pretilost i dijabetes tipa 2.

“Vjerujemo kako ćemo, istražujući na koji se način
apetit i razina glukoze u krvi reguliraju kod osoba s visokim rizikom od
dijabetesa tipa 2, pronaći način za sprječavanje njegovog nastanka. Ako budemo imali uspjeha, naše će istraživanje utvrditi mogu li fermentabilni
ugljikohidrati pružiti učinkovitu i pristupačnu zdravstvenu intervenciju za
smanjenje rizika za razvoj dijabetesa kod svakog pojedinca”,
izjavio je Nicola Guess, dijetetičar
londonskog Imperial Collegea i voditelj trogodišnjeg istraživanja.

Tome u prilog ide i najnovije otkriće kako špinat, zelje i brokula snižavaju
rizik od dijabetesa tipa 2
. Spomenuto povrće obiluje
antioksidansima i magnezijem.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo